
Sposób przygotowania:
- 1.Dynię kroimy na kawałki, smarujemy marynatą z oleju i cynamonu, a następnie pieczemy w piekarniku nastawionym na 180°C przez około 40 minut.
- 2.Suche składniki ciasta mieszamy w misce i wlewamy do nich olej. Mieszamy i rozcieramy pomiędzy palcami, aby się wytłuściły, a następnie wlewamy do nich wodę. Mieszamy, dorzucamy masło orzechowe i zagniatamy ciasto, aby miało idealną zwartą konsystencję. Gotowym ciastem wykładamy formę, nie zapominając o utworzeniu równych boków. Nakłuwamy spód ciasta widelcem i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
- 3.W tym czasie przygotowujemy nadzienie miksując dynię na gładką masę. Następnie dodajemy do niej śmietankę, miksujemy i wszystkie przyprawy wraz ze skórkami z cytrusów, sokiem z cytryny i cukrem.
- 4.Po zmiksowaniu dodajemy siemię lniane a następnie mąkę ziemniaczaną. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i wykładamy na upieczony spód. Tartę wkładamy ponownie do piekarnika nastawionego na 180 C na 40 minut, aby nadzienie się upiekło.
- 5.Gotową, ciepłą tartę dekorujemy utartą gorzką czekoladą, a po schłodzeniu możemy dodatkowo dodać bitej kokosowej śmietany.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 50 g trzcinowego cukru pudru
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 ml wody
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki masła orzechowego
Składniki - nadzienie:
- 700 g dyni hokkaido
- 200 ml śmietanki sojowej
- 2/3 szklanki trzcinowego cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 cytryny (sok i skórka)
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy, lub drobno posiekanej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1-2 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji gotowej tarty
Składniki - marynata do dyni:
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka cynamonu