Udostępnij przepis!

413. “Pumpkin pie – ciasto dyniowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pumpkin pie – ciasto dyniowe

Pumpkin pie to przepis, który przygotowaliśmy na specjalne życzenie. Trochę z okazji Halloween, a tak naprawdę dlatego, że jesień to prawdziwy urodzaj dyń, które pobudzają nie tylko naszą fantazję w kuchni.

Sprawdźcie jak smakuje nasza wegańska i bezglutenowa wersja tarty dyniowej i dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 413. Pumpkin pie   ciasto dyniowe   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

413 413. Pumpkin pie   ciasto dyniowe   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Jak zrobić bitą śmietaną kokosową dowiecie się z przepisu na tartę czekoladową

Sprawdź także przepis na inne ciasto, które przygotowaliśmy z okazji Halloween

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, a lubisz poznawać nowe smaki, w naszym sklepie internetowym znajdziesz:

– pyszną konfiturę cytrynowo-imbirową

– oraz chutney śliwkowy

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, a lubisz poznawać nowe smaki, w naszym sklepie internetowym znajdziesz pyszną konfiturę cytrynowo-imbirową oraz chutney śliwkowy

Sposób przygotowania:

  • 1.Dynię kroimy na kawałki, smarujemy marynatą z oleju i cynamonu, a następnie pieczemy w piekarniku nastawionym na 180°C przez około 40 minut.
  • 2.Suche składniki ciasta mieszamy w misce i wlewamy do nich olej. Mieszamy i rozcieramy pomiędzy palcami, aby się wytłuściły, a następnie wlewamy do nich wodę. Mieszamy, dorzucamy masło orzechowe i zagniatamy ciasto, aby miało idealną zwartą konsystencję. Gotowym ciastem wykładamy formę, nie zapominając o utworzeniu równych boków. Nakłuwamy spód ciasta widelcem i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
  • 3.W tym czasie przygotowujemy nadzienie miksując dynię na gładką masę. Następnie dodajemy do niej śmietankę, miksujemy i wszystkie przyprawy wraz ze skórkami z cytrusów, sokiem z cytryny i cukrem.
  • 4.Po zmiksowaniu dodajemy siemię lniane a następnie mąkę ziemniaczaną. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i wykładamy na upieczony spód. Tartę wkładamy ponownie do piekarnika nastawionego na 180 C na 40 minut, aby nadzienie się upiekło.
  • 5.Gotową, ciepłą tartę dekorujemy utartą gorzką czekoladą, a po schłodzeniu możemy dodatkowo dodać bitej kokosowej śmietany.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 413. “Pumpkin pie – ciasto dyniowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g trzcinowego cukru pudru
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 ml wody
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła orzechowego

Składniki - nadzienie:

  • 700 g dyni hokkaido
  • 200 ml śmietanki sojowej
  • 2/3 szklanki trzcinowego cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 cytryny (sok i skórka)
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy, lub drobno posiekanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 1-2 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji gotowej tarty

Składniki - marynata do dyni:

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł