Pumpkin pie – ciasto dyniowe
Pumpkin pie to przepis, który przygotowaliśmy na specjalne życzenie. Trochę z okazji Halloween, a tak naprawdę dlatego, że jesień to prawdziwy urodzaj dyń, które pobudzają nie tylko naszą fantazję w kuchni.
Sprawdźcie jak smakuje nasza wegańska i bezglutenowa wersja tarty dyniowej i dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Jak zrobić bitą śmietaną kokosową dowiecie się z przepisu na tartę czekoladową
Sprawdź także przepis na inne ciasto, które przygotowaliśmy z okazji Halloween
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, a lubisz poznawać nowe smaki, w naszym sklepie internetowym znajdziesz:
– pyszną konfiturę cytrynowo-imbirową
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie, a lubisz poznawać nowe smaki, w naszym sklepie internetowym znajdziesz pyszną konfiturę cytrynowo-imbirową oraz chutney śliwkowy
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki gryczanej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 50 g trzcinowego cukru pudru
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki sody
- 100 ml wody
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 700 g dyni hokkaido
- 200 ml śmietanki sojowej
- 2/3 szklanki trzcinowego cukru pudru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1/2 cytryny (sok i skórka)
- 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy, lub drobno posiekanej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1-2 kostki gorzkiej czekolady do dekoracji gotowej tarty
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- Dynię kroimy na kawałki, smarujemy marynatą z oleju i cynamonu, a następnie pieczemy w piekarniku nastawionym na 180°C przez około 40 minut.
- Suche składniki ciasta mieszamy w misce i wlewamy do nich olej. Mieszamy i rozcieramy pomiędzy palcami, aby się wytłuściły, a następnie wlewamy do nich wodę. Mieszamy, dorzucamy masło orzechowe i zagniatamy ciasto, aby miało idealną zwartą konsystencję. Gotowym ciastem wykładamy formę, nie zapominając o utworzeniu równych boków. Nakłuwamy spód ciasta widelcem i pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut.
- W tym czasie przygotowujemy nadzienie miksując dynię na gładką masę. Następnie dodajemy do niej śmietankę, miksujemy i wszystkie przyprawy wraz ze skórkami z cytrusów, sokiem z cytryny i cukrem.
- Po zmiksowaniu dodajemy siemię lniane a następnie mąkę ziemniaczaną. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i wykładamy na upieczony spód. Tartę wkładamy ponownie do piekarnika nastawionego na 180 C na 40 minut, aby nadzienie się upiekło.
- Gotową, ciepłą tartę dekorujemy utartą gorzką czekoladą, a po schłodzeniu możemy dodatkowo dodać bitej kokosowej śmietany.
- Smacznego i na zdrowie!