
Sposób przygotowania:
- 1.Etap 1:
- 2.Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy w dużej misce i odstawiamy na chwilkę na bok.
- 3.Kroimy wszystkie warzywa oraz wędzone tofu w większą kostkę, z pieczarek odcinamy tylko trochę nóżki, i wrzucamy wszystko do miski z marynatą.
- 4.Mieszamy tak, by warzywa i kawałki tofu dobrze się pokryły marynatą. Całość odstawiamy i przechodzimy do przygotowania chutneya.
- 5.Etap 2:
- 6.Śliwki dokładnie myjemy i oddzielamy od pestek.
- 7.Ziarna kolendry, ziele angielskie i gorczycę rozcieramy w moździerzu, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej, po chwili dorzucamy pokrojoną śliwkę, cukier i pieprz ziołowy.
- 8.Smażymy, cały czas mieszając, by śliwki puściły sok, następnie dodajemy imbir i solimy.
- 9.Dusimy do czasu, aż śliwki się rozpadną.
- 10.Następnie doprawiamy octem balsamicznym.
- 11.Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić lub doprawić i gotujemy jeszcze przez jakiś czas, aby sos lekko odparował, a składniki dobrze się połączyły.
- 12.Etap 3:
- 13.Nadziewamy po kolei wszystkie zamarynowane składniki na patyczki i grillujemy przez ok. 15 - 20 minut. Następnie podajemy z chutneyem.
- 14.Dobrej zabawy!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 papryka
- Kilka pieczarek
- 1 kostka wędzonego tofu
- Kilka suszonych pomidorów z oleju
Składniki - marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- 1 łyżka melasy karobowej
- 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
Składniki - chutney:
- 500 g śliwek
- 50 g świeżego imbiru
- 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
- 2 łyżeczki gorczycy białej
- 2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- Kilkanaście owoców ziela angielskiego
- Olej do smażenia