14. „Grissini z kasztanowym kremem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 porcje
ok. 3 godzin
Chrupiący wstęp do każdego posiłku.
Grissini – chrupiący wstęp do każdego posiłku, rodem ze słonecznej Italii. Przed świątecznym czasem intensywnego jedzenia dorzucimy od siebie tylko drobną przystawkę. Nasza wegańska i wolna od glutenu wersja, wzbogacona o siemię lniane, w połączeniu ze słodkim kremem może być doskonałym drugim śniadaniem nawet dla niejadków.
Jeśli lubicie takie szybkie patenty, możecie dzielić się nimi również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie przystawki.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – grissini:
- 300 g siemienia lnianego
- 200 g mąki kukurydzianej
- 100 g wiórków kokosowych
- 400 ml wrzącej wody
- 1/2 szklankil mleczka kokosowego
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- Otarta skórka z 1 lub 2 cytryn
Składniki – krem:
- 1/2 szklanki słodkiego kremu z kasztanów
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
- Wiórki mieszamy z mąką, sodą i solą, i dodajemy przestygnięte siemię, mleczko kokosowe i oliwę, a także utłuczony w moździerzu rozmaryn i skórkę z cytryny.
- Wszystko dobrze mieszamy i wyciskamy ciasto przez specjalny pistolet, maszynkę do mielenia ze specjalną końcówką lub formujemy cienkie wałeczki ręcznie.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C, aż będą chrupiące.
- Po wypieczeniu możemy podawać przed posiłkami lub jako deser ze słodkim kremem z kasztanów zmieszanym z mleczkiem kokosowym.
- Smacznego i na zdrowie!