Prosto z Italii.
Cieszy nas to, że bezglutenowy makaron ma już tak wiele odmian. W smaku i jakości dorównuje on temu tradycyjnemu, który, jak się okazuje, dla coraz większej liczby znanych nam osób, jest szkodliwy. Zaryzykowalibyśmy chyba nawet stwierdzeniem, że osoby na diecie bezglutenowej mogą już skosztować każdego gatunku tego znanego na całym świecie produktu. Na sklepowych półkach, zarówno tych realnych, jak i tych wirtualnych – internetowych, znajdziemy wszystko: od spaghetti, poprzez świderki, rurki, canelloni aż po lasagne. Całe szczęście, że obecnie przemysł spożywczy dostrzega potrzeby tych, którzy nie są w stanie zjeść wszystkiego lub tych, którzy z jedzenia tak zwanego „wszystkiego” zrezygnowali świadomie. Dziś zapraszamy zatem na kukurydzianą lasageę w wersji wegańskiej, w której krowa, kura i jej jajka „mogą spać spokojnie”. 🙂
Odcinek ma również wersję angielską z napisami przygotowanymi przez Translalab. Zapraszamy!
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zapraszamy do zapoznania się z innymi ryżami i kaszami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 250 g bezglutenowego makaronu typu lasagne
- 6-8 pokrojonych w grube plastry pieczarek
- 1 pokrojona w drobną kostkę papryka
- Kilka różyczek brokułu
- 1 słoiczek pomidorów w zalewie
- 1/2 pokrojonej w plastry cukinii
- 350 ml passaty
- 250 ml wody
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka soli
- Kilka gałązek rozmarynu
- Oliwa do smarowania i moczenia rozmarynu
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą i układamy pierwszą partię makaronu lasagne, na nią układamy wcześniej pokrojone pieczarki.
- Układamy je na spód, ponieważ puszczą one swój aromat, wraz z wodą w nich zawartą.
- Pieczarki pokrywamy kolejną warstwą makaronu.
- Następną warstwą jest papryka z połową słoiczka pomidorów w oliwie, które również kroimy na drobne kawałki i równomiernie rozkładamy. Tę warstwę warzyw możemy skropić oliwą ze słoiczka po pomidorach.
- Całość ponownie przykrywamy płatami makaronu.
- Wyższą warstwą lasagne są drobno pokrojone brokuły oraz druga połowa pomidorów w zalewie.
- Tę warstwę przykrywamy makaronem, a na samej górze układamy pokrojoną w plastry cukinię i smarujemy ją lekko oliwą.
- Do jednej miski wlewamy passatę, wodę, mleczko kokosowe, sos sojowy i przyprawy dokładnie mieszamy, można posłużyć się blenderem.
- Na koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowanym sosem zalewamy lasagne.
- Na samą górę układamy zamoczony w oliwie rozmaryn.
- Naczynie wkładamy do nienagrzanego piekarnika, włączamy funkcję pieczenia lasagne lub nastawiamy piec na 175°C i zapiekamy ok. 50 minut.
- Smacznego i na zdrowie!