33. “Śliwki pod kruszonką” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
Słodkie Crumble.
Zapewne każdy ma swoje preferencje smakowe, dotyczące słodkich wypieków. Gdy sięgnęliśmy pamięcią do dzieciństwa, to nasunęła nam się myśl, że z drożdżówek i ciast z kruszonką najchętniej wyjadaliśmy słodkie i chrupiące kawałki tego, co znajdowało się na wierzchu. Dopiero po latach podróżujący po świecie znajomi poczęstowali nas deserem, który składał się nie mniej, nie więcej tylko z owoców i przepysznej kruszonki. Od tamtej pory Crumble, bo taka jest oryginalna nazwa tej pyszności, na długo zagościły na naszym stole i to zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Dziś, gdy nasza dieta ewoluowała, powracamy do tematu, serwując soczyste polskie śliwki z włoską czekoladą, odrobiną czerwonego pieprzu, pod kruszonką bez pszenicy i masła, ale równie pyszną, chrupiącą, która rozpływa się w ustach, pozostawiając na języku doświadczenie błogości tej smacznej chwili.
Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na desery.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1/2 kg śliwek bez pestek
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 50-100 ml tłuszczu koksowego
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1-2 łyżki zimnej wody
- Gorzka bezglutenowa czekolada Oxicoa
- Kilka ziaren czerwonego pieprzu
- Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na równe kawałki. Pokrojone owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia i dodajemy do nich kilka ziaren czerwonego pieprzu oraz kawałki gorzkiej czekolady.
- Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, siemię lniane oraz cukier, składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy do nich tłuszcz kokosowy.
- Wszystko dokładnie rozcieramy w dłoniach, aby dobrze natłuścić mąkę. Naturalnie możemy dodać jeszcze odrobinę wody, gdyby całość się nie łączyła, ale gdy używamy bardzo soczystych owoców to ten krok możemy śmiało pominąć.
- Gotową posypką przykrywamy śliwki z pieprzem i czekoladą, całość wkładamy do nienagrzanego piekarnika, ustawiamy temperaturę 180°C i pieczemy 25 minut.
- Jeśli chcemy by kruszonka była bardziej przypieczona to proces pieczenia możemy wydłużyć o kolejne 5 minut.
- Smacznego i na zdrowie!