Udostępnij przepis!

56. “Domowe łazanki z tofu i warzywami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Aromatyczny, aromatyczny, przepyszny.

Makaronów ciąg dalszy, jednak tym razem nic gotowego. Serwujemy łazanki domowej roboty. Kusiło nas, by podać je standardowo w wersji, którą najbardziej lubimy, czyli z kiszoną kapustą i grzybami, ale postanowiliśmy pójść w trochę innym kierunku. Gotowany na parze jarmuż, brokuł i chrupiące plastry smażonego wędzonego tofu w połączeniu ze słodką żurawiną i bajecznie aromatyczną, delikatnie ostrą, bardzo dobrej jakości oliwą aromatyzowaną czarną truflą. Połączenie doskonałe. Polecamy!

Przepis jak zawsze, ma angielska wersję z napisami, które przygotowało dla nas Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Do piekarnika parowego wstawiamy podzielony na różyczki brokuł oraz liście jarmużu. Gotujemy wszystko tak długo, aż warzywa trochę zmiękną.
  • 2.Wędzone tofu kroimy w plastry, skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy na chwilę.
  • 3.Mieszamy ze sobą na sucho trzy rodzaje mąki oraz sól i całość dzielimy na dwie części po 300 g.
  • 4.Do jednej z nich dodajemy taką samą ilość wrzątku, czyli 300 ml. Mieszamy kleistą masę, a gdy ona przestygnie dosypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto.
  • 5.Dodajemy olej, który wgniatamy w ciasto. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na placki i dzielimy na kwadraty, które wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i oleju.
  • 6.Po wypłynięciu makaronu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minutę, przecedzamy i wykładamy na talerz.
  • 7.Tofu smażymy z obu stron, aż będzie chrupiące i układamy na talerzu obok makaronu i warzyw ugotowanych na parze.
  • 8.Całość posypujemy żurawiną i obficie skrapiamy oliwą aromatyzowaną czarną truflą.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 56. “Domowe łazanki z tofu i warzywami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto na makaron:

  • 300 ml wrzątku
  • 200 ml mąki kukurydzianej
  • 200 ml mąki ryżowej
  • 200 ml mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Woda do gotowania makaronu

Dodatki:

  • 1 kostka wędzonego tofu
  • Kilka liści jarmużu
  • Spora różyczka brokułu
  • 1 garść żurawiny
  • 1 łyżka sosu sojowego tamari
  • Pieprz syczuański do doprawienia
  • Oliwa aromatyzowana czarną truflą

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł