2-3 porcje
ok. 60 minut + czas przygotowania okary
Aromatyczny, aromatyczny, przepyszny.
Makaronów ciąg dalszy, jednak tym razem nic gotowego. Serwujemy łazanki domowej roboty. Kusiło nas, by podać je standardowo w wersji, którą najbardziej lubimy, czyli z kiszoną kapustą i grzybami, ale postanowiliśmy pójść w trochę innym kierunku. Gotowany na parze jarmuż, brokuł i chrupiące plastry smażonego wędzonego tofu w połączeniu ze słodką żurawiną i bajecznie aromatyczną, delikatnie ostrą, bardzo dobrej jakości oliwą aromatyzowaną czarną truflą. Połączenie doskonałe. Polecamy!
Przepis jak zawsze, ma angielska wersję z napisami, które przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie makarony oraz dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – ciasto na makaron:
- 300 ml wrzątku
- 200 ml mąki kukurydzianej
- 200 ml mąki ryżowej
- 200 ml mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki soli
- Woda do gotowania makaronu
Dodatki:
- 1 kostka wędzonego tofu
- Kilka liści jarmużu
- Spora różyczka brokułu
- 1 garść żurawiny
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- Pieprz syczuański do doprawienia
- Oliwa aromatyzowana czarną truflą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do piekarnika parowego wstawiamy podzielony na różyczki brokuł oraz liście jarmużu. Gotujemy wszystko tak długo, aż warzywa trochę zmiękną.
- Wędzone tofu kroimy w plastry, skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy na chwilę.
- Mieszamy ze sobą na sucho trzy rodzaje mąki oraz sól i całość dzielimy na dwie części po 300 g.
- Do jednej z nich dodajemy taką samą ilość wrzątku, czyli 300 ml. Mieszamy kleistą masę, a gdy ona przestygnie dosypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto.
- Dodajemy olej, który wgniatamy w ciasto. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na placki i dzielimy na kwadraty, które wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i oleju.
- Po wypłynięciu makaronu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minutę, przecedzamy i wykładamy na talerz.
- Tofu smażymy z obu stron, aż będzie chrupiące i układamy na talerzu obok makaronu i warzyw ugotowanych na parze.
- Całość posypujemy żurawiną i obficie skrapiamy oliwą aromatyzowaną czarną truflą.
- Smacznego i na zdrowie!