
Sposób przygotowania:
- 1.Do piekarnika parowego wstawiamy podzielony na różyczki brokuł oraz liście jarmużu. Gotujemy wszystko tak długo, aż warzywa trochę zmiękną.
- 2.Wędzone tofu kroimy w plastry, skrapiamy sosem sojowym i odstawiamy na chwilę.
- 3.Mieszamy ze sobą na sucho trzy rodzaje mąki oraz sól i całość dzielimy na dwie części po 300 g.
- 4.Do jednej z nich dodajemy taką samą ilość wrzątku, czyli 300 ml. Mieszamy kleistą masę, a gdy ona przestygnie dosypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto.
- 5.Dodajemy olej, który wgniatamy w ciasto. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i każdą z nich rozwałkowujemy na placki i dzielimy na kwadraty, które wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i oleju.
- 6.Po wypłynięciu makaronu na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minutę, przecedzamy i wykładamy na talerz.
- 7.Tofu smażymy z obu stron, aż będzie chrupiące i układamy na talerzu obok makaronu i warzyw ugotowanych na parze.
- 8.Całość posypujemy żurawiną i obficie skrapiamy oliwą aromatyzowaną czarną truflą.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto na makaron:
- 300 ml wrzątku
- 200 ml mąki kukurydzianej
- 200 ml mąki ryżowej
- 200 ml mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczki soli
- Woda do gotowania makaronu
Dodatki:
- 1 kostka wędzonego tofu
- Kilka liści jarmużu
- Spora różyczka brokułu
- 1 garść żurawiny
- 1 łyżka sosu sojowego tamari
- Pieprz syczuański do doprawienia
- Oliwa aromatyzowana czarną truflą