30. “Warzywne szaszłyki ze śliwkowym chutneyem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Przepis na grilla.
Przed nami jeszcze spory kawałek lata, więc okazji do grillowania na pewno nie zabraknie. Dziś przedstawiamy własną wegańską wersję na klasyczny szaszłyk. Oprócz warzyw, których można by się spodziewać dodaliśmy wędzonego tofu i suszonych pomidorów, które są idealnym dopełnieniem całej kompozycji nadzianej na patyk i potraktowanej odpowiednią marynatą. Podane ze śliwkowym chutneyem stanowią naprawdę zgraną kompozycję, która sprawi, że zwyczajne grillowanie stanie się prostym lecz wykwintnym posiłkiem.Jak zawsze i tym razem w odcinku znajdziecie angielskie tłumaczenie przygotowane dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1 cukinia
- 1 papryka
- Kilka pieczarek
- 1 kostka wędzonego tofu
- Kilka suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- 1 łyżka melasy karobowej
- 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 500 g śliwek
- 50 g świeżego imbiru
- 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
- 2 łyżeczki gorczycy białej
- 2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- Kilkanaście owoców ziela angielskiego
- Olej do smażenia
- Etap 1:
- Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą, dokładnie mieszamy w dużej misce i odstawiamy na chwilkę na bok.
- Kroimy wszystkie warzywa oraz wędzone tofu w większą kostkę, z pieczarek odcinamy tylko trochę nóżki, i wrzucamy wszystko do miski z marynatą.
- Mieszamy tak, by warzywa i kawałki tofu dobrze się pokryły marynatą. Całość odstawiamy i przechodzimy do przygotowania chutneya.
- Etap 2:
- Śliwki dokładnie myjemy i oddzielamy od pestek.
- Ziarna kolendry, ziele angielskie i gorczycę rozcieramy w moździerzu, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej, po chwili dorzucamy pokrojoną śliwkę, cukier i pieprz ziołowy.
- Smażymy, cały czas mieszając, by śliwki puściły sok, następnie dodajemy imbir i solimy.
- Dusimy do czasu, aż śliwki się rozpadną.
- Następnie doprawiamy octem balsamicznym.
- Sprawdzamy czy nie trzeba dosolić lub doprawić i gotujemy jeszcze przez jakiś czas, aby sos lekko odparował, a składniki dobrze się połączyły.
- Etap 3:
- Nadziewamy po kolei wszystkie zamarynowane składniki na patyczki i grillujemy przez ok. 15 – 20 minut. Następnie podajemy z chutneyem.
- Dobrej zabawy!