
Sposób przygotowania:
- 1.Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok, aby przestygło.
- 2.Dodatki czyli szparaga, pieczarkę i karczocha kroimy w podłużne plastry i odkładamy na bok.
- 3.Ser ucieramy na tarce jarzynowej i mieszamy z oliwą solą i pieprzem.
- 4.W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu.
- 5.Suche składniki ciasta mieszamy w kolejnej misce i łączymy z przestudzonym siemieniem oraz oliwą, a następnie zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy ocet balsamiczny i jeszcze raz zagniatamy ciasto.
- 6.Na patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy i rozgrzewamy.
- 7.Dzielimy ciasto na pól i z każdego kawałka formujemy na silikonowej macie placek, pamiętając o tym, aby jego brzegi były wyższe niż środek, a placek nie był większy niż dno patelni.
- 8.Przekładamy placek na patelnię z rozgrzaną oliwą, delikatnie nakłuwamy widelcem środek, aby się nie wybrzuszał w trakcie smażenia i jeżeli zajdzie taka potrzeba, przytrzymujemy np. łopatką, aby ciasto równo się smażyło.
- 9.Żeby obie pizze usmażyły się w podobnym czasie, możemy rozgrzać równolegle drogą patelnię.
- 10.Pierwszego placka odwracamy na drogą stronę i gdy się przyrumieni przekładamy na drugą patelnie, smarujemy połową sosu, układamy połowę szparagi, pieczarki i karczocha i posypujemy połową sera.
- 11.Patelnię przykrywamy i czekamy, aby ser się rozpuścił. Na pierwszą patelnię przekładamy drugiego placka i po nakłuciu środka również smażymy z obu stron.
- 12.Jeżeli jest taka potrzeba to dolewamy odrobinę oliwy.
- 13.Na środek drugiego placka wykładamy sos, warzywa i ser, a następnie przykrywamy pokrywką tak jak drugą patelnię, aby ser się rozpuścił.
- 14.Gdy obie pizze będą gotowe możemy je serwować.
- 15.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki gryczanej
- 20 g mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 200 ml wrzątku
- 40 ml oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Oliwa do smażenia
Składniki - sos:
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta suszonego oregano
- 1 szczypta suszonej bazylii
Składniki - dodatki:
- 100 g wegańskiego żółtego sera
- 1 łyżka oliwy
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1 szparag
- 1 pieczarka
- 1 marynowany karczoch
- 1 łyżeczka oliwy truflowej