2 pizze
50 minut
Inny sposób na pizzę.
Dzisiejszy przepis to po pierwsze wegańska i bezglutenowa wersja pizzy fritty. Po drugie nasza smażona pizza jest przede wszystkim odpowiedzią na wszystkie prośby na przygotowanie pizzy bez drożdży. Jak się okazuje, jest sporo osób, które unikają lub nie mogą jeść drożdży. I właśnie z myślą o nich powstał ten przepis. Co ciekawe, większość nawet się nie połapie, że z tą wyjątkowo pyszną i chrupiąca pizzą „jest coś nie tak”. Sprawdźcie sami, ponieważ oddajemy w wasze ręce naprawdę wyjątkowo prosty i pyszny przepis.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze inne pizze,
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – ciasto:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 20 g mąki gryczanej
- 20 g mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 200 ml wrzątku
- 40 ml oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Oliwa do smażenia
Składniki – sos:
- 4 łyżki passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta suszonego oregano
- 1 szczypta suszonej bazylii
Składniki – dodatki:
- 100 g wegańskiego żółtego sera
- 1 łyżka oliwy
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1 szparag
- 1 pieczarka
- 1 marynowany karczoch
- 1 łyżeczka oliwy truflowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Siemię lniane zalewamy wrzątkiem, dokładnie miksujemy i odstawiamy na bok, aby przestygło.
- Dodatki czyli szparaga, pieczarkę i karczocha kroimy w podłużne plastry i odkładamy na bok.
- Ser ucieramy na tarce jarzynowej i mieszamy z oliwą solą i pieprzem.
- W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu.
- Suche składniki ciasta mieszamy w kolejnej misce i łączymy z przestudzonym siemieniem oraz oliwą, a następnie zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy ocet balsamiczny i jeszcze raz zagniatamy ciasto.
- Na patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy i rozgrzewamy.
- Dzielimy ciasto na pól i z każdego kawałka formujemy na silikonowej macie placek, pamiętając o tym, aby jego brzegi były wyższe niż środek, a placek nie był większy niż dno patelni.
- Przekładamy placek na patelnię z rozgrzaną oliwą, delikatnie nakłuwamy widelcem środek, aby się nie wybrzuszał w trakcie smażenia i jeżeli zajdzie taka potrzeba, przytrzymujemy np. łopatką, aby ciasto równo się smażyło.
- Żeby obie pizze usmażyły się w podobnym czasie, możemy rozgrzać równolegle drogą patelnię.
- Pierwszego placka odwracamy na drogą stronę i gdy się przyrumieni przekładamy na drugą patelnie, smarujemy połową sosu, układamy połowę szparagi, pieczarki i karczocha i posypujemy połową sera.
- Patelnię przykrywamy i czekamy, aby ser się rozpuścił. Na pierwszą patelnię przekładamy drugiego placka i po nakłuciu środka również smażymy z obu stron.
- Jeżeli jest taka potrzeba to dolewamy odrobinę oliwy.
- Na środek drugiego placka wykładamy sos, warzywa i ser, a następnie przykrywamy pokrywką tak jak drugą patelnię, aby ser się rozpuścił.
- Gdy obie pizze będą gotowe możemy je serwować.
- Smacznego i na zdrowie!