378. „Frittata z fasolką szparagową i pomidorkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Włoski nie-omlet 🙂
Dzisiejszy przepis powstał z tęsknoty za wakacjami i włoskimi klimatami. Frittata standardowo powstaje na bazie jajka, którego w naszej wegańskiej kuchni oczywiście nie uświadczycie. To smażone, a następnie zapiekane danie jest trochę podobne do omletu lub quiche bez skorupy lub jajecznicy, do których dodaje się różne składniki. W naszej dzisiejszej wersji znajdziecie fasolkę i pomidorki koktajlowe, a Wy do swojej frittaty dodajcie oczywiście, co Wam się podoba. 😉
Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Poznaj również przepisy na:
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 150 ml mleczka kokosowego
- 100 g tofu naturalnego
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 30 g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka czarnej soli (o zapachu gotowanego jajka)
- 200 g fasolki szparagowej mamut
- 100 g wegańskiego żółtego sera
- 6-8 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki kaparków
- 1 garść liści świeżej bazylii
- Kilka łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- Tofu miksujemy w misce na gładką masę, a następnie dodajemy do niego resztę składników masy „jajecznej” i jeszcze raz miksujemy, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać kilka łyżek wody.
- Myjemy fasolkę szparagową i pomidorki i kroimy fasolkę na kilkucentymetrowe paski, a pomidorki na połówki.
- Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni z metalową rączką i podsmażamy fasolkę przez chwilę od czasu do czasu mieszając.
- Ucieramy ser na tarce o grubych oczkach i mieszamy go w miseczce z kaparkami i łyżką oliwy.
- Również w tym czasie możemy włączyć piekarnik na 180°C, aby się rozgrzał.
- Na podsmażoną fasolkę wylewamy masę wtykamy w nią listki bazylii i rozkładamy przekrojone pomidorki.
- Całość posypujemy utartym serem z kaparkami i przez 5 minut podsmażamy na średnim ogniu.
- Teraz możemy już wstawiamy patelnię do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie przestawiamy piekarnik na zapiekanie od góry na 240°C i pieczemy jeszcze 5 minut.
- Gotową, jeszcze gorącą frittatę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i możemy delektować się jej smakiem.
- Smacznego i na zdrowie!