Udostępnij przepis!

378. “Frittata z fasolką szparagową i pomidorkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Włoski nie-omlet 🙂

Dzisiejszy przepis powstał z tęsknoty za wakacjami i włoskimi klimatami. Frittata standardowo powstaje na bazie jajka, którego w naszej wegańskiej kuchni oczywiście nie uświadczycie. To smażone, a następnie zapiekane danie jest trochę podobne do omletu lub quiche bez skorupy lub jajecznicy, do których dodaje się różne składniki. W naszej dzisiejszej wersji znajdziecie fasolkę i pomidorki koktajlowe, a Wy do swojej frittaty dodajcie oczywiście, co Wam się podoba. 😉

Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Poznaj również przepisy na:

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Tofu miksujemy w misce na gładką masę, a następnie dodajemy do niego resztę składników masy „jajecznej” i jeszcze raz miksujemy, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję. Jeśli masa jest zbyt gęsta możemy dodać kilka łyżek wody.
  • 2.Myjemy fasolkę szparagową i pomidorki i kroimy fasolkę na kilkucentymetrowe paski, a pomidorki na połówki.
  • 3.Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni z metalową rączką i podsmażamy fasolkę przez chwilę od czasu do czasu mieszając.
  • 4.Ucieramy ser na tarce o grubych oczkach i mieszamy go w miseczce z kaparkami i łyżką oliwy.
  • 5.Również w tym czasie możemy włączyć piekarnik na 180°C, aby się rozgrzał.
  • 6.Na podsmażoną fasolkę wylewamy masę wtykamy w nią listki bazylii i rozkładamy przekrojone pomidorki.
  • 7.Całość posypujemy utartym serem z kaparkami i przez 5 minut podsmażamy na średnim ogniu.
  • 8.Teraz możemy już wstawiamy patelnię do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut. Po tym czasie przestawiamy piekarnik na zapiekanie od góry na 240°C i pieczemy jeszcze 5 minut.
  • 9.Gotową, jeszcze gorącą frittatę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i możemy delektować się jej smakiem.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 378. “Frittata z fasolką szparagową i pomidorkami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - masa:

  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 100 g tofu naturalnego
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 30 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka czarnej soli (o zapachu gotowanego jajka)

Składniki - dodatki:

  • 200 g fasolki szparagowej mamut
  • 100 g wegańskiego żółtego sera
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki kaparków
  • 1 garść liści świeżej bazylii
  • Kilka łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł