
Sposób przygotowania:
- 1.Świeży bób obieramy ze skórek nacinając je po długości nożem. Następnie miksujemy go pulsacyjnie, aby nie powstała miazga wraz z przyprawami i świeżymi ziołami.
- 2.Całość wyjmujemy do miski i mieszamy ze zmielonym siemieniem lnianym oraz mąką ryżową i odkładamy na bok, aby składniki masy się połączyły.
- 3.W tym czasie możemy już rozgrzewać tłuszcz i zrobić sos do falafeli. Do pasty tahini wlewamy jogurt, mieszamy dodajemy sól i pieprz oraz sok z cytryny i otartą skórkę. Całość mieszamy i odstawiamy.
- 4.Zwilżonymi wodę rękoma formujemy nieduże okrągłe lekko spłaszczone pulpeciki, które smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym oleju, aby nie przypaliły się z zewnątrz.
- 5.Gdy olej jest za słabo rozgrzany falafele mogą rozpaść się w trakcie smażenia i nasiąknąć tłuszczem.
- 6.Następnie talerz smarujemy sosem, na którym układamy po kilka falafeli i posypujemy je owocami granatu dla dodania daniu świeżości i słodyczy.
- 7.Z tej ilości bobu wychodzi około 8 niedużych falafeli.
- 8.Poza sezonem na świeży bób, można skorzystać z suszonego, który oczywiście musimy namoczyć przed zmiksowaniem.
- 9.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - falafel:
- 500 g świeżego bobu
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kuminu
- 1 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka soli
- 2 garście posiekanych liści pietruszki
- 2 garście posiekanych liści kolendry
- 1 garść posiekanych liści mięty
- Frytura lub olej do smażenia
Składniki - sos:
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 150 ml jogurtu kokosowego
- Sok z 1/2 cytryny
- Skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 owoca granatu