Udostępnij przepis!

398. “Falafel z bobu” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Falafel z bobu.

Dziś serwujemy Wam jeden z najbardziej znanych wegańskich klasyków, gwiazdę roślinnych fastfoodów. Jednak w wersji mniej znanej – z bobu. Korzystamy z tego, że trwa jeszcze sezon na świeży bób. Także watro to wykorzystać. Przepis jest naprawdę prosty, a danie wyjątkowo pyszne. Spróbujcie sami!

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również nasze burgery.

 Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Świeży bób obieramy ze skórek nacinając je po długości nożem. Następnie miksujemy go pulsacyjnie, aby nie powstała miazga wraz z przyprawami i świeżymi ziołami.
  • 2.Całość wyjmujemy do miski i mieszamy ze zmielonym siemieniem lnianym oraz mąką ryżową i odkładamy na bok, aby składniki masy się połączyły.
  • 3.W tym czasie możemy już rozgrzewać tłuszcz i zrobić sos do falafeli. Do pasty tahini wlewamy jogurt, mieszamy dodajemy sól i pieprz oraz sok z cytryny i otartą skórkę. Całość mieszamy i odstawiamy.
  • 4.Zwilżonymi wodę rękoma formujemy nieduże okrągłe lekko spłaszczone pulpeciki, które smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym oleju, aby nie przypaliły się z zewnątrz.
  • 5.Gdy olej jest za słabo rozgrzany falafele mogą rozpaść się w trakcie smażenia i nasiąknąć tłuszczem.
  • 6.Następnie talerz smarujemy sosem, na którym układamy po kilka falafeli i posypujemy je owocami granatu dla dodania daniu świeżości i słodyczy.
  • 7.Z tej ilości bobu wychodzi około 8 niedużych falafeli.
  • 8.Poza sezonem na świeży bób, można skorzystać z suszonego, który oczywiście musimy namoczyć przed zmiksowaniem.
  • 9.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 398. “Falafel z bobu” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - falafel:

  • 500 g świeżego bobu
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 1 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kuminu
  • 1 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 garście posiekanych liści pietruszki
  • 2 garście posiekanych liści kolendry
  • 1 garść posiekanych liści mięty
  • Frytura lub olej do smażenia

Składniki - sos:

  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 150 ml jogurtu kokosowego
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 owoca granatu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł