398. „Falafel z bobu” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
8 sztuk (2 porcje)
40 minut
Falafel z bobu.
Dziś serwujemy Wam jeden z najbardziej znanych wegańskich klasyków, gwiazdę roślinnych fastfoodów. Jednak w wersji mniej znanej – z bobu. Korzystamy z tego, że trwa jeszcze sezon na świeży bób. Także watro to wykorzystać. Przepis jest naprawdę prosty, a danie wyjątkowo pyszne. Spróbujcie sami!
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze burgery.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – falafel:
- 500 g świeżego bobu
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- 1 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kuminu
- 1 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka soli
- 2 garście posiekanych liści pietruszki
- 2 garście posiekanych liści kolendry
- 1 garść posiekanych liści mięty
- Frytura lub olej do smażenia
Składniki – sos:
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 150 ml jogurtu kokosowego
- Sok z 1/2 cytryny
- Skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szczypta czarnego mielonego pieprzu
- 1/2 owoca granatu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Świeży bób obieramy ze skórek nacinając je po długości nożem. Następnie miksujemy go pulsacyjnie, aby nie powstała miazga wraz z przyprawami i świeżymi ziołami.
- Całość wyjmujemy do miski i mieszamy ze zmielonym siemieniem lnianym oraz mąką ryżową i odkładamy na bok, aby składniki masy się połączyły.
- W tym czasie możemy już rozgrzewać tłuszcz i zrobić sos do falafeli. Do pasty tahini wlewamy jogurt, mieszamy dodajemy sól i pieprz oraz sok z cytryny i otartą skórkę. Całość mieszamy i odstawiamy.
- Zwilżonymi wodę rękoma formujemy nieduże okrągłe lekko spłaszczone pulpeciki, które smażymy z obu stron na średnio rozgrzanym oleju, aby nie przypaliły się z zewnątrz.
- Gdy olej jest za słabo rozgrzany falafele mogą rozpaść się w trakcie smażenia i nasiąknąć tłuszczem.
- Następnie talerz smarujemy sosem, na którym układamy po kilka falafeli i posypujemy je owocami granatu dla dodania daniu świeżości i słodyczy.
- Z tej ilości bobu wychodzi około 8 niedużych falafeli.
- Poza sezonem na świeży bób, można skorzystać z suszonego, który oczywiście musimy namoczyć przed zmiksowaniem.
- Smacznego i na zdrowie!