Udostępnij przepis!

90. “Konfitura cytrynowo-imbirowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Na przeziębienie i nie tylko.

W pierwszym tygodniu kalendarzowej jesieni w Atelier Smaku połączenie 3 składników, które pozwolą zmierzyć się z pierwszymi objawami przeziębienia. Duża dawka witaminy C z cytryny, bakteriobójczy imbir i coś do słodzenia. My daliśmy trzcinowy cukier, wy możecie zastąpić go ksylitolem, stewią, lub czymś innym, według uznania. Dużo zdrowia.

W odcinku znajdziecie również angielskie napisy przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 90. Konfitura cytrynowo imbirowa   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

90YT 90. Konfitura cytrynowo imbirowa   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na inne przetwory.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Umytą i sparzoną cytrynę obieramy cienko ze skórki obieraczką do warzyw, następnie miksujemy ją razem z cukrem i odrobiną wody w mikserze kielichowym, całość wrzucamy do garnka.
  • 2.Również imbir obieramy łyżką ze skórki albo jeśli skórka jest ładna i delikatna, możemy ją zostawić. Kroimy imbir w plastry w poprzek włókien i również miksujemy, w razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody. Jeżeli nie mamy miksera możemy pokroić go w drobną kostkę. I dorzucamy również do garnka ze skórką cytrynową.
  • 3.Całość stawiamy na mały ogień, żeby skórka i imbir zaczęły gotować się z cukrem.
  • 4.W tym czasie cytrynę pozbawiamy białej skórki, kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy.
  • 5.Całość dorzucamy do gotującego się imbiru ze skórkami.
  • 6.Gotujemy na mały ogniu, cały czas mieszając przez około godzinę.
  • 7.Jeżeli nie mamy miksera kielichowego i nie mogliśmy przed gotowaniem zmiksować cytryn i imbiru to możemy gotować je pokrojone w drobną kostkę i pod sam koniec gotowania zmiksować blenderem ręcznym.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 90. “Konfitura cytrynowo-imbirowa” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1,5 kg cytryn (najlepiej ekologicznych, ponieważ użyjemy skórki)
  • 700 g brązowego cukru lub ksylitolu
  • 1/2 kg imbiru
  • 1/2 szklanki wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł