
Sposób przygotowania:
- 1.Umytą i sparzoną cytrynę obieramy cienko ze skórki obieraczką do warzyw, następnie miksujemy ją razem z cukrem i odrobiną wody w mikserze kielichowym, całość wrzucamy do garnka.
- 2.Również imbir obieramy łyżką ze skórki albo jeśli skórka jest ładna i delikatna, możemy ją zostawić. Kroimy imbir w plastry w poprzek włókien i również miksujemy, w razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody. Jeżeli nie mamy miksera możemy pokroić go w drobną kostkę. I dorzucamy również do garnka ze skórką cytrynową.
- 3.Całość stawiamy na mały ogień, żeby skórka i imbir zaczęły gotować się z cukrem.
- 4.W tym czasie cytrynę pozbawiamy białej skórki, kroimy w drobniejsze kawałki i miksujemy.
- 5.Całość dorzucamy do gotującego się imbiru ze skórkami.
- 6.Gotujemy na mały ogniu, cały czas mieszając przez około godzinę.
- 7.Jeżeli nie mamy miksera kielichowego i nie mogliśmy przed gotowaniem zmiksować cytryn i imbiru to możemy gotować je pokrojone w drobną kostkę i pod sam koniec gotowania zmiksować blenderem ręcznym.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1,5 kg cytryn (najlepiej ekologicznych, ponieważ użyjemy skórki)
- 700 g brązowego cukru lub ksylitolu
- 1/2 kg imbiru
- 1/2 szklanki wody