
Sposób przygotowania:
- 1.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze. Myjemy i sparzamy pomarańcze, a następnie obieramy z nich skórkę obieraczką do warzyw.
- 2.Połowę skórki pomarańczowej siekamy na drobno, a resztę odkładamy do innych przetworów lub wypieków. Posiekaną skórkę dusimy na dnie garnka z odrobiną wody i cukru aż skórka się lekko skarmelizuje.
- 3.Wszystkie obrane pomarańcze kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Następnie wrzucamy je do podduszonej skórki pomarańczowej, zagotowujemy i dodajemy przyprawy oraz resztę cukru. Gotujemy co chwilę mieszając przez ok. 5 - 10 minut, a następnie dodajemy ziemniaki. gotujemy mieszając, aż ziemniaki lekko się rozpadną.
- 4.Całość możemy lekko lekko zmiksować blenderem lub użyć tłuczka do ziemniaków. Następnie dla podkręcenia smaku dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny, mleczko kokosowe, a na sam koniec do gotującej się konfitury dodajemy rodzynek.
- 5.Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu, aby smaki się połączyły, a rodzynki zmiękły.
- 6.Całość przekładamy do słoiczków. Taka konfitura jest idealna do naleśników, pankejków, placków i tostów. Można jadać ją także jako deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonale komponuje się także z muesli i jogurtem np. kokosowym.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 3 duże pomarańcze
- 200 g brązowego cukru
- 100 g rodzynek
- 200 ml mleczka kokosowego
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka zmielonego zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków