Udostępnij przepis!

418. “Konfitura pomarańczowo-ziemniaczana” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Konfitura inaczej 😉

Dzisiejszy przepis jest wyjątkowo zimowo-świąteczny, a powstał zupełnie przez przypadek. Miała być wpadka, a powstało coś zaskakującego i pysznego. Wszystkiego dowiecie się w dzisiejszym odcinku. Zapraszamy do oglądania.

Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 418. Konfitura pomarańczowo ziemniaczana   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

418YT 418. Konfitura pomarańczowo ziemniaczana   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Polecamy Wam także nasze inne przetwory.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze. Myjemy i sparzamy pomarańcze, a następnie obieramy z nich skórkę obieraczką do warzyw.
  • 2.Połowę skórki pomarańczowej siekamy na drobno, a resztę odkładamy do innych przetworów lub wypieków. Posiekaną skórkę dusimy na dnie garnka z odrobiną wody i cukru aż skórka się lekko skarmelizuje.
  • 3.Wszystkie obrane pomarańcze kroimy w plastry, a następnie w kostkę. Następnie wrzucamy je do podduszonej skórki pomarańczowej, zagotowujemy i dodajemy przyprawy oraz resztę cukru. Gotujemy co chwilę mieszając przez ok. 5 - 10 minut, a następnie dodajemy ziemniaki. gotujemy mieszając, aż ziemniaki lekko się rozpadną.
  • 4.Całość możemy lekko lekko zmiksować blenderem lub użyć tłuczka do ziemniaków. Następnie dla podkręcenia smaku dodajemy sok wyciśnięty z 1 cytryny, mleczko kokosowe, a na sam koniec do gotującej się konfitury dodajemy rodzynek.
  • 5.Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu, aby smaki się połączyły, a rodzynki zmiękły.
  • 6.Całość przekładamy do słoiczków. Taka konfitura jest idealna do naleśników, pankejków, placków i tostów. Można jadać ją także jako deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Doskonale komponuje się także z muesli i jogurtem np. kokosowym.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 418. “Konfitura pomarańczowo-ziemniaczana” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 duże pomarańcze
  • 200 g brązowego cukru
  • 100 g rodzynek
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonego zielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł