
Sposób przygotowania:
- 1.Myjemy i obieramy warzywa. Kroimy je na takie kawałki, które zmieszczą się do wlotu wyciskarki.
- 2.Pomarańczę myjemy najlepiej ekologicznym płynem do mycia naczyń. Wycieramy ją i za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy wierzchnią część skórki, którą w przyszłości możemy użyć do wypieków lub deserów. Pomarańczę kroimy na kawałki.
- 3.Wyciskamy sok z rzepy i marchewki. Przerywamy na chwilę wyciskanie, żeby przełożyć wytłoczyny do miski, ponieważ będą podstawą sajgonek.
- 4.Następnie dorzucamy do wyciskarki pomarańczę z której również wyciskamy sok. Wytłoczyn z pomarańczy nie będziemy używać, ale mogą posłużyć nam do zasilenia naszego kompostownika.
- 5.W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy przypraw i gotujemy kilka minut.
- 6.Sok łączymy z zagotowanymi przyprawami i serwujemy w szklankach, skropiony odrobiną oleju lnianego.
- 7.Część wytłoczyn z marchwi i rzepy mieszamy z syropem z agawy, octem jabłkowym i olejem sezamowym.
- 8.Dodajemy do nich poszatkowanej kiszonej kapusty oraz mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie jeszcze raz.
- 9.Pozostałą część wytłoczyn możemy przeznaczyć do przygotowania zupy-krem, klusek lub placków.
- 10.Rozgrzewamy olej na patelni.
- 11.Na talerz nalewamy wodę i moczymy w niej pojedynczo papier ryżowy, w którym zawijamy warzywne nadzienie.
- 12.Z tej ilości powinno powstać ok. 12 sajgonek, które smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
- 13.Sajgonki jemy maczając w sosie powstałym ze zmieszania sosu sojowego z syropem z agawy, octem jabłkowym i olejem sezamowym.
- 14.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - sok:
- 500 g marchwi
- 500 g czarnej rzepy
- 1 pomarańcza
- 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka oleju lnianego
Składniki - sajgonki:
- 2 szklanki wytłoczyn z marchwi i czarnej rzepy
- 1 szklanka posiekanej kapusty kiszonej
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 12 płatów papieru ryżowego
- Olej do smażenia
Składniki - sos:
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego