417. “Rozgrzewający sok owocowo-warzywny” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Rozgrzewający sok i pyszne sajgonki 🙂
Dzisiejszy odcinek powstał dlatego, że w końcu udało nam się znaleźć idealną dla naszych potrzeb wyciskarkę wolnoobrotową. Kuvings (https://bit.ly/3nD37jo) po pierwsze jest naprawdę solidnym i wyjątkowo mocnym urządzeniem, które wyciska soki z owoców i warzyw. Oprócz tego, możemy przygotować w nim wspaniałe koktajle, a latem, gdy zapragniemy ochłody, pyszne lody. Wyciskarka ta jest bardzo wygodna w użyciu, prosta w obsłudze i czyszczeniu. Dodatkowo, co dla nas ważne, w wybranym przez nas kolorze, doskonale pasuje do naszej kuchni.
Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na chłodne dni. Większość z nas lubi soki, jedni bardziej owocowe, inni warzywne. My najbardziej lubimy mieszane. Jednak, gdy robi się zimno, zaczynamy pić ich coraz miej, ponieważ nie mamy już ochoty na chłodne orzeźwienie, ale wolelibyśmy wypić coś rozgrzewającego. Taki właśnie jest dzisiejszy sok, który skomponowaliśmy z warzyw, owoców i korzennych przypraw. Dodatkowo, z tego, co pozostało po wyciśnięciu soku, powstały pyszne sajgonki. Sprawdźcie sami jakie to proste i zdrowe!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 500 g marchwi
- 500 g czarnej rzepy
- 1 pomarańcza
- 100 ml wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka oleju lnianego
- 2 szklanki wytłoczyn z marchwi i czarnej rzepy
- 1 szklanka posiekanej kapusty kiszonej
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 12 płatów papieru ryżowego
- Olej do smażenia
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- Myjemy i obieramy warzywa. Kroimy je na takie kawałki, które zmieszczą się do wlotu wyciskarki.
- Pomarańczę myjemy najlepiej ekologicznym płynem do mycia naczyń. Wycieramy ją i za pomocą obieraczki do warzyw, obieramy wierzchnią część skórki, którą w przyszłości możemy użyć do wypieków lub deserów. Pomarańczę kroimy na kawałki.
- Wyciskamy sok z rzepy i marchewki. Przerywamy na chwilę wyciskanie, żeby przełożyć wytłoczyny do miski, ponieważ będą podstawą sajgonek.
- Następnie dorzucamy do wyciskarki pomarańczę z której również wyciskamy sok. Wytłoczyn z pomarańczy nie będziemy używać, ale mogą posłużyć nam do zasilenia naszego kompostownika.
- W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy przypraw i gotujemy kilka minut.
- Sok łączymy z zagotowanymi przyprawami i serwujemy w szklankach, skropiony odrobiną oleju lnianego.
- Część wytłoczyn z marchwi i rzepy mieszamy z syropem z agawy, octem jabłkowym i olejem sezamowym.
- Dodajemy do nich poszatkowanej kiszonej kapusty oraz mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie jeszcze raz.
- Pozostałą część wytłoczyn możemy przeznaczyć do przygotowania zupy-krem, klusek lub placków.
- Rozgrzewamy olej na patelni.
- Na talerz nalewamy wodę i moczymy w niej pojedynczo papier ryżowy, w którym zawijamy warzywne nadzienie.
- Z tej ilości powinno powstać ok. 12 sajgonek, które smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
- Sajgonki jemy maczając w sosie powstałym ze zmieszania sosu sojowego z syropem z agawy, octem jabłkowym i olejem sezamowym.
- Smacznego i na zdrowie!