438. “Muffinki warzywne” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
10-20 sztuk (w zależności od wielkości tarteletek)
70 minut
Muffinki warzywne
W tym roku tak się poskładało, że zaraz po Świętach zaczynamy myśleć o majówce i o jedzeniu, które można zabrać ze sobą w podróż autem, pociągiem, autobusem lub rowerem. Naszym zdaniem idealnym rozwiązaniem są treściwe przepyszne warzywne mufinki, które możecie przygotować sobie nawet kilka dni wcześniej. Sprawdźcie sami jakie to zdrowe i proste!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube!
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – ciasto:
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 1 szklanka suszonych pomidorów z oliwy
- 1/2 szklanki marynowanych łagodnych papryczek peperoni
- 100 g utartego wegańskiego żółtego sera
- 2 łyżki pasty nie-makrelowej (przepis na www.ateliersmaku.pl)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
- 1 szczypta soli
- 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 2 łyżki mąki ryżowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Brokuła kroimy w drobne kawałki, a cukinię w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy pokrojone warzywa z odrobiną soli, cały czas mieszając. Gdy lekko zmiękną dodajemy pokrojone suszone pomidory i peperoni oraz przyprawy i jeszcze minutkę smażymy mieszając. Całość przekładamy do miski i łączymy z pastą nie-makrelową, mieszamy i chwilkę czekamy aż lekko przestygnie.
- Dodajemy utartego sera i mąkę ryżową, dokładnie mieszamy i napełniamy tak powstałą masą foremki do mufinek.
- Pieczemy w piekarniku nastawionym na 180°C i pieczemy przez 30-40 minut.
- Jest to super przekąska zarówno na ciepło z różnymi sosami jak i na zimno w towarzystwie surówek.
- Smacznego i na zdrowie!