30 minut
4 porcje
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z jarmużem
Rozgrzewająca za sprawą przypraw i pożywna dzięki soczewicy zupa, to zarówno idealne rozwiązanie na tę porę roku jak i sposób na użycie zdrowego jarmużu, za którego smakiem i konsystencją nie każdy przepada. Chyba nie musimy nic więcej dodawać.
Spróbujcie sami i podzielcie się angielskim przepisem, którzy nie władają naszym językiem.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 3 liście jarmużu
- 50 g selera
- 100 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka przyprawy orientalnej atelier smaku ( opcjonalnie, curry z przyprawą 5 smaków )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Seler ucieramy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do garnka i podsmażamy na oliwie. Gdy lekko zmięknie wlewamy sos sojowy, dosypujemy przyprawy i smażymy chwilkę cały czas mieszając.
- Do garnka wsypujemy soczewicę, wlewamy wodę i całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy na małym ogniu, aż soczewica zmięknie.
- Kroimy liście jarmużu i wrzucamy je do garnka, żeby kilka minut się pogotowały.
- Na koniec wlewamy mleczko kokosowe oraz ocet balsamiczny, zagotowujemy i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!