Udostępnij przepis!

437. “Mazurek czekoladowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Mazurek czekoladowy

Na 3 dni przed Świętami przychodzimy do Was z przepisem na przepyszny mazurek z masą czekoladową Nasze bezglutenowe i wegańskie ciastko śmiało może konkurować z tradycyjnym, a do czekoladowej masy na pewno nie musimy nikogo zachęcać. Do tego, całość jest naprawdę prosta.

Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 437. Mazurek czekoladowy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

437YT 437. Mazurek czekoladowy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, wlewamy olej i rozcieramy je pomiędzy palcami tak, aby całość się dobrze natłuściła.
  • 2.Wlewamy wodę oraz mleczko kokosowe i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i wykładamy je do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.
  • 3.Formujemy spody mazurków z rantem szerokości i wysokości ok. 1 cm.
  • 4.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 25 minut.
  • 5.Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż przestygną.
  • 6.W tym samym czasie lub jeszcze w czasie pieczenia spodów rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy do niej małym strumieniem niej podgrzane mleczko kokosowe. Cały czas mieszamy.
  • 7.Następnie mieszamy powidła śliwkowe ze skórką pomarańczową i smarujemy nią spody mazurków. Gdy nadzienie czekoladowe lekko przestygnie, wykładamy je na powidła i wyrównujemy wierzchy mazurków.
  • 8.Dekorujemy mazurki pokrojonymi morelami i słupkami migdałów, gdy masa czekoladowa jest jeszcze lekko ciepła.
  • 9.Smacznego i na zdrowie oraz wesołych Świąt!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 437. “Mazurek czekoladowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki z ciecierzycy
  • 60 g trzcinowego cukru pudru
  • 35 g mąki ryżowej
  • 35 g mąki jaglanej
  • 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli
  • 60 ml oleju słonecznikowego
  • 35 ml mleczka kokosowego
  • 35 ml mleczka kokosowego

Składniki - nadzienie:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Składniki - dekoracja

  • 1 garść migdałów pokrojonych w słupki
  • Kilka suszonych moreli

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł