
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, wlewamy olej i rozcieramy je pomiędzy palcami tak, aby całość się dobrze natłuściła.
- 2.Wlewamy wodę oraz mleczko kokosowe i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i wykładamy je do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia.
- 3.Formujemy spody mazurków z rantem szerokości i wysokości ok. 1 cm.
- 4.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 25 minut.
- 5.Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż przestygną.
- 6.W tym samym czasie lub jeszcze w czasie pieczenia spodów rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy do niej małym strumieniem niej podgrzane mleczko kokosowe. Cały czas mieszamy.
- 7.Następnie mieszamy powidła śliwkowe ze skórką pomarańczową i smarujemy nią spody mazurków. Gdy nadzienie czekoladowe lekko przestygnie, wykładamy je na powidła i wyrównujemy wierzchy mazurków.
- 8.Dekorujemy mazurki pokrojonymi morelami i słupkami migdałów, gdy masa czekoladowa jest jeszcze lekko ciepła.
- 9.Smacznego i na zdrowie oraz wesołych Świąt!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki z ciecierzycy
- 60 g trzcinowego cukru pudru
- 35 g mąki ryżowej
- 35 g mąki jaglanej
- 1 łyżka zmielonej łuski babki jajowatej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 60 ml oleju słonecznikowego
- 35 ml mleczka kokosowego
- 35 ml mleczka kokosowego
Składniki - nadzienie:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Składniki - dekoracja
- 1 garść migdałów pokrojonych w słupki
- Kilka suszonych moreli