
Sposób przygotowania:
- 1.Wyciskamy sok z umytej marchewki, który możemy wypić dla zdrowia z kroplą oliwy, a pozostałą resztę po wyciskaniu mieszamy z mąką z karobu, skrobią z tapioik, tahini i melasą z karobu.
- 2.Schłodzoną aquafabę ubijamy blenderem na sztywno, następnie dosypujemy do niej zmielony na puder cukier trzcinowy i ubijamy jeszcze raz. Następnie 2/3 piany mieszamy z pozostałymi składnikami. Tak przygotowaną masę wykładamy do silikonowej tortownicy lub formy do tarty.
- 3.Resztą piany dekorujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C. Pieczemy ok. 50-60 minut.
- 4.Ciasto smakuje równie dobrze na ciepło jak i na zimno, gdy trochę stężeje.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki :
- 1 i 1/2 kg marchwi
- 200 g tahini
- 1 szklanka aquafaby
- 1 szklanka sproszkowanego karobu czyli mąki z drzewa świętojańskiego
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka skrobi z tapioki
- 1/2 szklanki melasy z karobu