
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki spodu tarty łączymy ze sobą, dodajemy olej i mieszamy tak, żeby mąka roztarła się z tłuszczem.
- 2.Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy składniki aby się połączyły, dodajemy śmietankę sojową i jeszcze raz mieszamy.
- 3.Ciasto dzielimy na dwie części, lekko rozwałkowujemy tak, by wyłożyć je w silikonowe tortownice, pozostawiając centymetrowe brzegi.
- 4.Nakłuwamy ciasto widelcem, by nie porobiły się pęcherze podczas pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut.
- 5. W trakcie, gdy tarta się piecze przygotowujemy krem czekoladowy.
- 6.Tofu miksujemy w mikserze na idealnie gładką masę, dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy.
- 7.Gdy składniki się dokładnie połączą dodajemy kakao, wodę różaną i jeszcze raz dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
- 8.Drobno siekamy orzechy i podprażamy je na patelni, następnie przygotowujemy bitą śmietanę.
- 9.Schłodzone mleczko kokosowe ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
- 10.Na upieczone i schłodzone spody tarty nakładamy trochę kremu czekoladowego, układamy na nim wiśnie i podprażone orzechy, przykrywamy resztą kremu, a po wierzchu smarujemy bitą śmietaną.
- 11.Posypujemy wiórkami utartej gorzkiej czekolady.
- 12.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - spód:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 50 g brązowego cukru pudru
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 75 ml śmietanki sojowej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
Składniki - krem czekoladowy:
- 2 kostki tofu
- 50 g orzechów włoskich
- 1 szklanka odcedzonych wiśni z kompotu
- 8 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek kakao
- 35 ml wody różanej
Składniki - bita śmietana:
- 1/2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego
- 2 łyżki brązowego cukru pudru
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji