Udostępnij przepis!

18. “Czekoladowa tarta” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Prawdziwa gwiazda naszych warsztatów kulinarnych.

Nasza wegańska i bezglutenowa tarta to dość wytrawna słodycz, ale z pewnością zadowoli nie tylko dziecięce podniebienia. Dziś odbijamy trochę w bok od włoskich inspiracji w stronę francuskich wypieków. Połączenie kukurydzianego ciasta, wierzchu o kremowo-sernikowej konsystencji, z dużą ilością gorzkiego kakao, z dodatkiem wiśni i orzechów uwieńczone polewą z kokosowej bitej śmietany, daje sporą dawkę pożywnej energii w sam raz na początek dnia lub przed treningiem. Zapomnielibyśmy jeszcze o kropce nad ”i” czyli startej gorzkiej czekoladzie. Może być włoska taka jak nasza, z którą mieliśmy tylko jeden problem: za szybko znikała, nie wiadomo jak i nie wiadomo gdzie. Nikt nie chciał się przyznać 😉

Możecie się nim podzielić również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź również przepis na nasze inne ciasta.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki spodu tarty łączymy ze sobą, dodajemy olej i mieszamy tak, żeby mąka roztarła się z tłuszczem.
  • 2.Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy składniki aby się połączyły, dodajemy śmietankę sojową i jeszcze raz mieszamy.
  • 3.Chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godzinę. Ciasto dzielimy na dwie części, lekko rozwałkowujemy tak, by wyłożyć je w silikonowe tortownice, pozostawiając centymetrowe brzegi.
  • 4.Nakłuwamy ciasto widelcem, by nie porobiły się pęcherze podczas pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut.
  • 5. W trakcie, gdy tarta się piecze przygotowujemy krem czekoladowy.
  • 6.Tofu miksujemy w mikserze na idealnie gładką masę, dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy.
  • 7.Gdy składniki się dokładnie połączą dodajemy kakao, wodę różaną i jeszcze raz dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
  • 8.Drobno siekamy orzechy i podprażamy je na patelni, następnie przygotowujemy bitą śmietanę.
  • 9.Schłodzone mleczko kokosowe ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
  • 10.Na upieczone i schłodzone spody tarty nakładamy trochę kremu czekoladowego, układamy na nim wiśnie i podprażone orzechy, przykrywamy resztą kremu, a po wierzchu smarujemy bitą śmietaną.
  • 11.Posypujemy wiórkami utartej gorzkiej czekolady.
  • 12.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 18. “Czekoladowa tarta” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - spód:

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 125 g mąki ziemniaczane
  • 50 g brązowego cukru pudru
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 75 ml śmietanki sojowej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1 szczypta soli

Składniki - krem czekoladowy:

  • 2 kostki tofu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 szklanka odcedzonych wiśni z kompotu
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżek kakao
  • 35 ml wody różanej

Składniki - bita śmietana:

  • 1/2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego
  • 2 łyżki brązowego cukru pudru
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł