Prawdziwa gwiazda naszych warsztatów kulinarnych.
Nasza wegańska i bezglutenowa tarta to dość wytrawna słodycz, ale z pewnością zadowoli nie tylko dziecięce podniebienia. Dziś odbijamy trochę w bok od włoskich inspiracji w stronę francuskich wypieków. Połączenie kukurydzianego ciasta, wierzchu o kremowo-sernikowej konsystencji, z dużą ilością gorzkiego kakao, z dodatkiem wiśni i orzechów uwieńczone polewą z kokosowej bitej śmietany, daje sporą dawkę pożywnej energii w sam raz na początek dnia lub przed treningiem. Zapomnielibyśmy jeszcze o kropce nad ”i” czyli startej gorzkiej czekoladzie. Może być włoska taka jak nasza, z którą mieliśmy tylko jeden problem: za szybko znikała, nie wiadomo jak i nie wiadomo gdzie. Nikt nie chciał się przyznać 😉
Możecie się nim podzielić również ze swoimi anglojęzycznymi przyjaciółmi, którzy mogą skorzystać z napisów przygotowanych przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepis na nasze inne ciasta.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 250 g mąki kukurydzianej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 50 g brązowego cukru pudru
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 75 ml śmietanki sojowej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 3/4 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 2 kostki tofu
- 50 g orzechów włoskich
- 1 szklanka odcedzonych wiśni z kompotu
- 8 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek kakao
- 35 ml wody różanej
- 1/2 puszki schłodzonego mleczka kokosowego
- 2 łyżki brązowego cukru pudru
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady do dekoracji
- Wszystkie suche składniki spodu tarty łączymy ze sobą, dodajemy olej i mieszamy tak, żeby mąka roztarła się z tłuszczem.
- Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy składniki aby się połączyły, dodajemy śmietankę sojową i jeszcze raz mieszamy.
- Ciasto dzielimy na dwie części, lekko rozwałkowujemy tak, by wyłożyć je w silikonowe tortownice, pozostawiając centymetrowe brzegi.
- Nakłuwamy ciasto widelcem, by nie porobiły się pęcherze podczas pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 20 minut.
- W trakcie, gdy tarta się piecze przygotowujemy krem czekoladowy.
- Tofu miksujemy w mikserze na idealnie gładką masę, dodajemy cukier puder i ponownie miksujemy.
- Gdy składniki się dokładnie połączą dodajemy kakao, wodę różaną i jeszcze raz dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
- Drobno siekamy orzechy i podprażamy je na patelni, następnie przygotowujemy bitą śmietanę.
- Schłodzone mleczko kokosowe ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
- Na upieczone i schłodzone spody tarty nakładamy trochę kremu czekoladowego, układamy na nim wiśnie i podprażone orzechy, przykrywamy resztą kremu, a po wierzchu smarujemy bitą śmietaną.
- Posypujemy wiórkami utartej gorzkiej czekolady.
- Smacznego i na zdrowie!