Udostępnij przepis!

503. “Jagodzianki bez drożdży” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Jagodzianki na inaczej

Po tym jak okazało się, że bardzo pokochaliście nasz przepis na bezglutenowe i wegańskie jagodzianki, okazało się, że jednak nie wszyscy mogą z niego skorzystać. Jest sporo osób, które w swojej diecie musi unikać drożdży. Ten przepis powstał właśnie z myślą o nich, a właściwie też o tych wszystkich, którzy lubią smaczne wypieki. Ta wersja różni się nieco od tej drożdżowej, jednak ma tę zaletę, że jagodzianki nawet po kilku dniach są jak świeżo upieczone. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo naprawdę warto! Koniecznie sprawdźcie sami i pamiętajcie o angielskim tłumaczeniu, którym możecie dzielić się z obcojęzycznymi przyjaciółmi.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 503. Jagodzianki bez drożdży   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

503YT 503. Jagodzianki bez drożdży   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź koniecznie przepis na nasze:

jagodzianki na drożdżach

pierogi

mufinki z jagodami

oraz lody czekoladowe z jagodami

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i wlewamy do nich wodę, mleczko kokosowe i olej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, by ciasto zgęstniało.
  • 2.Jagody myjemy i dokładnie osuszamy.
  • 3.Gdy ciasto podrośnie dzielimy je na 6 części i rękoma zamoczonymi w oleju formujemy placki trochę większe od małych foremek do tarty, na których je kładziemy.
  • 4.Jagody mieszamy z mąką ryżową.
  • 5.Na każdym kółku z ciasta położonym na silikonowej foremce do tarty układamy 2-3 łyżki jagód. Wystające poza foremkę brzegi ciasta zwijamy w falbankę do środka, zostawiając po środku otwór, przez który widać jagody.
  • 6.Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy przez około 25 minut.
  • 7.W tym czasie robimy lukier wlewając po odrobinie soku z cytryny, aż konsystencja będzie właściwa.
  • 8.Po wyjęciu upieczonych jagodzianek z piekarnika, czekamy aż lekko przestygną i smarujemy je lukrem.
  • 9.Po wierzchu możemy posypać kruszonką np. z przepisu na jabłka pod kruszonką 👉 https://www.youtube.com/watch?v=ru1oGgN9tNE
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 503. “Jagodzianki bez drożdży” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 150 g skrobii ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sody
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml oleju słonecznikowego

Składniki - nadzienie:

  • 2 szklanki jagód
  • 2 łyżeczki mąki ryżowej

Składniki - lukier:

  • 1 szklanka brązowego cukru pudru
  • ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Dodatkowo kruszonka np. z przepisu 463

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł