
Sposób przygotowania:
- 1.Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i wlewamy do nich wodę, mleczko kokosowe i olej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę, by ciasto zgęstniało.
- 2.Jagody myjemy i dokładnie osuszamy.
- 3.Gdy ciasto podrośnie dzielimy je na 6 części i rękoma zamoczonymi w oleju formujemy placki trochę większe od małych foremek do tarty, na których je kładziemy.
- 4.Jagody mieszamy z mąką ryżową.
- 5.Na każdym kółku z ciasta położonym na silikonowej foremce do tarty układamy 2-3 łyżki jagód. Wystające poza foremkę brzegi ciasta zwijamy w falbankę do środka, zostawiając po środku otwór, przez który widać jagody.
- 6.Nastawiamy piekarnik na 180°C i pieczemy przez około 25 minut.
- 7.W tym czasie robimy lukier wlewając po odrobinie soku z cytryny, aż konsystencja będzie właściwa.
- 8.Po wyjęciu upieczonych jagodzianek z piekarnika, czekamy aż lekko przestygną i smarujemy je lukrem.
- 9.Po wierzchu możemy posypać kruszonką np. z przepisu na jabłka pod kruszonką 👉 https://www.youtube.com/watch?v=ru1oGgN9tNE
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 150 g skrobii ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
Składniki - nadzienie:
- 2 szklanki jagód
- 2 łyżeczki mąki ryżowej
Składniki - lukier:
- 1 szklanka brązowego cukru pudru
- ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
- Dodatkowo kruszonka np. z przepisu 463