503. “Jagodzianki bez drożdży” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Jagodzianki na inaczej
Po tym jak okazało się, że bardzo pokochaliście nasz przepis na bezglutenowe i wegańskie jagodzianki, okazało się, że jednak nie wszyscy mogą z niego skorzystać. Jest sporo osób, które w swojej diecie musi unikać drożdży. Ten przepis powstał właśnie z myślą o nich, a właściwie też o tych wszystkich, którzy lubią smaczne wypieki. Ta wersja różni się nieco od tej drożdżowej, jednak ma tę zaletę, że jagodzianki nawet po kilku dniach są jak świeżo upieczone. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo naprawdę warto! Koniecznie sprawdźcie sami i pamiętajcie o angielskim tłumaczeniu, którym możecie dzielić się z obcojęzycznymi przyjaciółmi.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź koniecznie przepis na nasze:
oraz lody czekoladowe z jagodami
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 150 g skrobii ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml mleczka kokosowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 szklanki jagód
- 2 łyżeczki mąki ryżowej
- 1 szklanka brązowego cukru pudru
- ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
- Dodatkowo kruszonka np. z przepisu 463