486. “Wiosenny koktajl i twarożek” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
10 minut + czas moczenia i gotowania ziaren
Lekkie, wiosenne, wegańskie i bezglutenowe przepisy
W dzisiejszym shorcie przypominamy Wam nasz wegański i bezglutenowy przepis na wiosenny koktajl i twarożek. Odcinek ma angielskie tłumaczenie, którym możecie dzielić się z przyjaciółmi za granicą.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Cały odcinek znajdziecie tutaj jednak przepis dajemy Wam poniżej ?
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – koktajl:
- 150 g ziaren soi
- 1 litr wody
- 200 ml wody z ogórków kiszonych
- Ok. 2 garści kiełków rzeżuchy
Składniki – twarożek:
- Okara, pozostała z miksowania koktajlu
- 100 ml mleczka kokosowego
- Sok z 1/2 cytryny
- 2 rzodkiewki
- 1 nieduży pomidor
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Koktajl:
- Ziarna soi zalewamy na noc wodą. Następnie przecedzamy, wrzucamy do garnka, zalewając nową porcją wody. Gotujemy ok. pół godziny, po czym odcedzamy i studzimy.
- Do dzbanka z sitkiem do miksowania wrzucamy ziarna, zalewamy je wodą, dodajemy rzeżuchę i miksujemy za pomocą blendera. Następnie zmiksowaną masę przeciskamy przez sitko, odkładając okarę na bok.
- Napój doprawiamy wodą z ogórków kiszonych, mieszamy i możemy serwować.
- Twarożek:
- Okarę, pozostałą po odciśnięciu sojowego napoju z rzeżuchą, mieszamy z mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny. Dorzucamy pokrojone w kostkę rzodkiewki i pomidor, dodajemy sól i pieprz.
- Mieszamy i gotowe!
- Smacznego i na zdrowie!