
Sposób przygotowania:
- 1.Do miski wsypujemy po łyżce siemienia lnianego, mąki ryżowej, mąki ziemniaczanej i szczyptę soli, mieszamy, a następnie zalewamy wrzątkiem. Szybko mieszamy i miksujemy, aby masa była kleista i gładka. Odstawiamy masę na bok, żeby przestygła.
- 2.Do miski z mącznym kleikiem dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto, do którego dajemy na koniec olej i jeszcze raz zagniatamy.
- 3.Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy po odrobinie każdej mąki i ponownie zagniatamy, a jeżeli zbyt suche, to dodajemy odrobinę gorącej wody i również zagniatamy. Ciasto musi być gładkie i plastyczne.
- 4.W garnku zagotowujemy wodę do gotowania pierogów, a do jagód dosypujemy łyżeczkę mąki ryżowej i mieszamy.
- 5.Od ciasta odrywamy po sporym kawałku ciasta, który rozwałkowujemy na silikonowej macie nieprzywierającym wałkiem.
- 6.Wycinamy szklanką krążki, na które nakładamy po łyżeczce jagód i odrobinie cukru, a następnie delikatnie zamykamy jagody składając krążek na pół i zlepiając brzegi ciasta.
- 7.Pozlepiane pierożki gotujemy partiami w osolonej wodzie przez kilka minut po wypłynięciu.
- 8.Część ciasta, która czeka na rozwałkowanie musi być trzymana pod przykryciem żeby nie wysychała z wierzchu.
- 9.Pierożki polewamy po wierzchu jogurtem rozmieszamy z mleczkiem kokosowym, posypujemy cukrem i możemy serwować.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 150 ml wrzącej wody
Składniki - nadzienie:
- 1 szklanka jagód
- 1-2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka mąki ryżowej
Składniki - dodatki:
- 150 ml jogurtu kokosowego lub sojowego
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżka cukru brązowego do posypania