Udostępnij przepis!

400. “Pierogi z jagodami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pierogi nie tylko dla dzieci 🙂

Dziś z okazji realizacji 400 odcinka na kanale Atelier Smaku na YouTube mam dla Was przepis wyjątkowo sezonowy i wyczekiwany przez wiele osób. Pierogi z jagodami! Delikatne bezglutenowe ciasto bez dodatku jaj plus wegańska śmietana! Zestaw idealny! Sprobujcie sami! Miłego świętowania razem z nami!

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 400. Pierogi z jagodami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

400YT 400. Pierogi z jagodami   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również nasze burgery.

Sprawdź koniecznie przepis na nasze:

mufinki z jagodami

oraz

lody czekoladowe z jagodami

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Do miski wsypujemy po łyżce siemienia lnianego, mąki ryżowej, mąki ziemniaczanej i szczyptę soli, mieszamy, a następnie zalewamy wrzątkiem. Szybko mieszamy i miksujemy, aby masa była kleista i gładka. Odstawiamy masę na bok, żeby przestygła.
  • 2.Do miski z mącznym kleikiem dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto, do którego dajemy na koniec olej i jeszcze raz zagniatamy.
  • 3.Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy po odrobinie każdej mąki i ponownie zagniatamy, a jeżeli zbyt suche, to dodajemy odrobinę gorącej wody i również zagniatamy. Ciasto musi być gładkie i plastyczne.
  • 4.W garnku zagotowujemy wodę do gotowania pierogów, a do jagód dosypujemy łyżeczkę mąki ryżowej i mieszamy.
  • 5.Od ciasta odrywamy po sporym kawałku ciasta, który rozwałkowujemy na silikonowej macie nieprzywierającym wałkiem.
  • 6.Wycinamy szklanką krążki, na które nakładamy po łyżeczce jagód i odrobinie cukru, a następnie delikatnie zamykamy jagody składając krążek na pół i zlepiając brzegi ciasta.
  • 7.Pozlepiane pierożki gotujemy partiami w osolonej wodzie przez kilka minut po wypłynięciu.
  • 8.Część ciasta, która czeka na rozwałkowanie musi być trzymana pod przykryciem żeby nie wysychała z wierzchu.
  • 9.Pierożki polewamy po wierzchu jogurtem rozmieszamy z mleczkiem kokosowym, posypujemy cukrem i możemy serwować.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 400. “Pierogi z jagodami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 4 łyżki mąki ryżowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 150 ml wrzącej wody

Składniki - nadzienie:

  • 1 szklanka jagód
  • 1-2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej

Składniki - dodatki:

  • 150 ml jogurtu kokosowego lub sojowego
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka cukru brązowego do posypania

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł