24 sztuki
60 minut
Pierogi nie tylko dla dzieci 🙂
Dziś z okazji realizacji 400 odcinka na kanale Atelier Smaku na YouTube mam dla Was przepis wyjątkowo sezonowy i wyczekiwany przez wiele osób. Pierogi z jagodami! Delikatne bezglutenowe ciasto bez dodatku jaj plus wegańska śmietana! Zestaw idealny! Sprobujcie sami! Miłego świętowania razem z nami!
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również nasze burgery.
Sprawdź koniecznie przepis na nasze:
oraz
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – ciasto:
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki gryczanej
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 150 ml wrzącej wody
Składniki – nadzienie:
- 1 szklanka jagód
- 1-2 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka mąki ryżowej
Składniki – dodatki:
- 150 ml jogurtu kokosowego lub sojowego
- 3 łyżki mleczka kokosowego
- 1 łyżka cukru brązowego do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do miski wsypujemy po łyżce siemienia lnianego, mąki ryżowej, mąki ziemniaczanej i szczyptę soli, mieszamy, a następnie zalewamy wrzątkiem. Szybko mieszamy i miksujemy, aby masa była kleista i gładka. Odstawiamy masę na bok, żeby przestygła.
- Do miski z mącznym kleikiem dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto, do którego dajemy na koniec olej i jeszcze raz zagniatamy.
- Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy po odrobinie każdej mąki i ponownie zagniatamy, a jeżeli zbyt suche, to dodajemy odrobinę gorącej wody i również zagniatamy. Ciasto musi być gładkie i plastyczne.
- W garnku zagotowujemy wodę do gotowania pierogów, a do jagód dosypujemy łyżeczkę mąki ryżowej i mieszamy.
- Od ciasta odrywamy po sporym kawałku ciasta, który rozwałkowujemy na silikonowej macie nieprzywierającym wałkiem.
- Wycinamy szklanką krążki, na które nakładamy po łyżeczce jagód i odrobinie cukru, a następnie delikatnie zamykamy jagody składając krążek na pół i zlepiając brzegi ciasta.
- Pozlepiane pierożki gotujemy partiami w osolonej wodzie przez kilka minut po wypłynięciu.
- Część ciasta, która czeka na rozwałkowanie musi być trzymana pod przykryciem żeby nie wysychała z wierzchu.
- Pierożki polewamy po wierzchu jogurtem rozmieszamy z mleczkiem kokosowym, posypujemy cukrem i możemy serwować.
- Smacznego i na zdrowie!