273. “Bezglutenowe wegańskie faworki” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku
ok. 30 sztuk
50 minut + ok. 2 godziny na leżakowanie ciasta
Idealne na tłusty czwartek.
Na kilka dni przed tłustym czwartkiem mamy dla Was przepis na wybitnie kruche i delikatne bezglutenowe i wegańskie faworki. Poniżej znajdziecie najprostszą z dotychczasowych wersji naszych faworków, którą trochę uprościliśmy rezygnując m.in. z dwuetapowego dodawania suchych składników, wydłużając za to czas leżakowania ciasta, by ostatecznie faworki były naprawdę idealne.
W przepisie oprócz ciasta, równie ważne jest smażenie i tu doskonałą robotę robi roślinna frytura bez tłuszczu palmowego Qualito SUN.
Zresztą sprawdźcie sami.
Oczywiście przepis i odcinek ma angielską wersję.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na ciastka oraz pączki i donuty.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 3 łyżki brązowego cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szczypta soli
- 100 ml oleju
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- Frytura lub olej do smażenia
- Cukier puder do posypania faworków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Suche składniki ciasta mieszamy lub przesiewamy przez sito i wlewamy do nich olej, mleczko kokosowe i wodę.
- Zagniatamy ciasto, dodajemy ocet, jeszcze raz zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem na bok, aby składniki połączyły się i wchłonęły wilgoć.
- Po upływie około 2 godzin ponownie zagniatamy ciasto, które w trakcie wyrabiania powinno stać się idealnie sprężyste.
- Przygotowujemy silikonową stolnicę oraz nieprzywierający wałek.
- Rozgrzewamy fryturę do około 170°C i zaczynamy rozwałkowywać ciasto na grubość około 2-3 milimetrów.
- Wykrawamy z ciasta paski o szerokości ok. 4 cm i długości 15 cm.
- Końce pasków możemy dla ozdoby ściąć po skosie. Po środku każdego paska po długości robimy nacięcie ok. 5 cm i przeplatamy przez nie jeden koniec, nadając w ten sposób faworkom właściwy kształt.
- Gdy frytura jest już rozgrzana, smażymy na niej faworki z obu stron, od czasu do czasu obracając na drugą stronę aż będą rumiane.
- Po wyjęciu z frytury odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z tłuszczu.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. My korzystamy z trzcinowego, który sami mielimy.
- Smacznego i na zdrowie!
- Kiedy nie masz czasu gotować, po inne potrawy zapraszamy do naszego sklepu: https://ateliersmaku.pl/sklep/