
Sposób przygotowania:
- 1.Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta oprócz drożdży.
- 2.Następnie mieszamy mleczko kokosowe z mlekiem sojowym oraz drożdżami i odrobina zmieszanej mąki z cukrem.
- 3.Odstawiamy na bok na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
- 4.Gotowy zaczyn łączymy z suchymi składnikami ciasta i dokładnie mieszamy.
- 5.Całość przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
- 6.Następnie rozgrzewamy roślinną fryturę lub olej, moczymy w nim 2 łyżki, którymi będziemy oddzielać ciasto, ponieważ jest ono zdecydowanie rzadsze od tradycyjnego glutenowego.
- 7.Wrzucamy takie "prawie kulki" wielkości śliwki do garnka i smażymy na rumiany kolor.
- 8.Trzeba pamiętać aby frytura lub olej miał taką temperaturę, która pozwoli na to, by pączki się usmazyły z zewnątrz lecz nie były przypalone, a ciasto w środku nie było surowe.
- 9.Usmażone pączki odkładamy na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie posypujemy je brązowym cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem, najlepiej świeżo utartym.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego
- 150 ml mleka roślinnego np. sojoweg
- 100 ml mleczka kokosowego
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 szczypta soli
- Roślinna frytura lub olej do smażenia
Składniki - cukier puder:
- Zmielony na puder cukier brązowy
- Utarty cynamon