Udostępnij przepis!

57. “Bezglutenowe pączki z cynamonowym cukrem pudrem”- bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

Na tłusty czwartek i na każdą inną okazję.

A jednak daliśmy się ponieść tłustoczwartkowym emocjom i tendencjom. By zadbać o naszych bezglutenowych i wegańskich klientów food trucka Atelier Smaku, postanowiliśmy zmierzyć się z tematem i opracowaliśmy przepis na własne pączki, a właściwie pączusie, które każdy może zrobić w domu. Nie każdy da radę dotrzeć do nas i ustawić się w kolejce po małe chrupiące, dobrze wysmażone “co nie co”. Tak właśnie powstał ten odcinek, który umieszczamy przed standardowym czasem emisji, przypadający zawsze na 19.00 w niedzielę. Bawcie się do syta i świętujcie smacznie. 🙂

Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉

 

 Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 57. Bezglutenowe pączki z cynamonowym cukrem pudrem”  bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

57YT 57. Bezglutenowe pączki z cynamonowym cukrem pudrem”  bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pączki z mango.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta oprócz drożdży.
  • 2.Następnie mieszamy mleczko kokosowe z mlekiem sojowym oraz drożdżami i odrobina zmieszanej mąki z cukrem.
  • 3.Odstawiamy na bok na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • 4.Gotowy zaczyn łączymy z suchymi składnikami ciasta i dokładnie mieszamy.
  • 5.Całość przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy około 40 minut, aż ciasto wyrośnie.
  • 6.Następnie rozgrzewamy roślinną fryturę lub olej, moczymy w nim 2 łyżki, którymi będziemy oddzielać ciasto, ponieważ jest ono zdecydowanie rzadsze od tradycyjnego glutenowego.
  • 7.Wrzucamy takie "prawie kulki" wielkości śliwki do garnka i smażymy na rumiany kolor.
  • 8.Trzeba pamiętać aby frytura lub olej miał taką temperaturę, która pozwoli na to, by pączki się usmazyły z zewnątrz lecz nie były przypalone, a ciasto w środku nie było surowe.
  • 9.Usmażone pączki odkładamy na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie posypujemy je brązowym cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem, najlepiej świeżo utartym.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 57. “Bezglutenowe pączki z cynamonowym cukrem pudrem”- bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego
  • 150 ml mleka roślinnego np. sojoweg
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • Roślinna frytura lub olej do smażenia

Składniki - cukier puder:

  • Zmielony na puder cukier brązowy
  • Utarty cynamon

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł