283. “Krem czekoladowo-orzechowy z awokado” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
1 nieduży słoiczek
15 minut
Chyba nikt nie pogardzi…
Dziś przedstawiamy Wam swoją wersję kremu czekoladowo-orzechowego z awokado. Ten przepis na pewno spodoba się miłośnikom naszego hummusu czekoladowego, a także będzie zbawieniem dla tych, którzy nie mogą jeść ciecierzycy. Krem ten możemy podawać na dobrym toście, a jeszcze lepiej smakuje na drożdżówce a’la chałka od Incola.
Musicie to koniecznie sprawdzić! Przepis oczywiście jest tłumaczony na język angielski przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy do zapoznania się z innymi deserami z naszej kuchni.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 2 sztuki avocado
- 5 łyżek gorzkiego kakao
- 5 łyżek melasy z karobu
- 3 łyżki masła orzechowego
- 50 ml mleczka kokosowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/5 łyżeczki zmielonych goździków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kakao mieszamy z melasą z karobu, następnie dodajemy mleczko kokosowe oraz masło orzechowe i jeszcze raz mieszamy. Do tak powstałej masy dodajemy umyte i pozbawione skórki oraz pestki avocado. Dosypujemy przyprawy korzenne i całość miksujemy na jednolity i delikatny krem.
- Z pyszną słodką drożdżówką będzie genialnym śniadaniem lub jako deserem do kawy.
- Smacznego i na zdrowie!