364. “Ziemniaki pieczone z truflami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Odrobina luksusu – ziemniaki pachnące truflami.
Tym razem pozwalamy sobie na odrobinę luksusu. W naszej kuchni łączymy dziś ulubione smaki czyli ziemniaki oraz trufle i to dwa rodzaje. Gdyż od początku naszego zauroczenia tymi najszlachetniejszymi z grzybów, nie możemy się zdecydować, które kochamy bardziej, białe czy czarne? Dlatego dziś zaszaleliśmy i poszliśmy na całość. Oczywiście nie do tego stopnia, by serwować świeże trufle, ale udaliśmy się do wyjątkowych internetowych włoskich delikatesów Api Food by kupić oliwę i pastę z trufli. Choć brzmi to na dość ekskluzywną i drogą wycieczkę, wcale tak nie jest, ponieważ intensywność trufli sprawia, że do każdego dania stosuje się ich niewiele. Wystarczają zatem na jakiś czas. Najlepiej sprawdźcie sami, a przy okazji nie zapomnijcie o wegańskiej mozzarelli.
Angielskie tłumaczenie przygotowało dla nas Translalab, a my Wam życzymy: Buon apetito czyli smacznego i na zdrowie!
UWAGA nowość! Od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów ?
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zapraszamy Was także do odwiedzenia z nami włoskiej przetwórni trufli Inaudi, a także na wycieczkę w poszukiwaniu tych skarbów piemonckich lasów, “Trufle w bambusowym lesie”, “Truflowe imperium”, “Skarby piemonckich lasów”, “Trufle Inaudiego”.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 opakowanie mozzarelli wegańskiej w plastrach
- 2 łyżki pasty z czarnej trufli
- 2 łyżki oliwy aromatyzowanej białą truflą
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- Ziemniaki kroimy w grube płaskie plastry i gotujemy na parze, aby lekko zmiękły ale się nie rozpadały.
- Smarujemy je oliwą truflową i układamy na blasze do pieczenia. Na środek każdego plastra kładziemy po odrobinie pasty z czarnej trufli i przykrywamy je pozostałymi plastrami.
- Na każdym ziemniaku układamy po kawałku wegańskiej mozzarelli i całość posypujemy solą oraz pieprzem.
- Blachę wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 °C i pieczemy przez około 25 minut.
- Podajemy na ciepło, najlepiej z dodatkiem świeżych sałat.
- Smacznego i na zdrowie!