2 bagietki
1,5 godziny
Zdrowsze niż te tradycyjne.
Przepis na bezglutenowe bagietki od dawna chodził nam po głowie. Wiedzieliśmy, że jest to tylko kwestia czasu, gdy stworzymy dla Was recepturę na to ulubione przez wiele osób jadających tradycyjne pieczywo, które może być tylko tęsknotą dla tych, którzy są skazani na dietę bezglutenową. Oczywiście nasze bagietki różnią się trochę od tych sklepowych, które choć są delikatniejsze i bardziej chrupiące, z dbaniem o zdrowie mają niewiele wspólnego. Zapraszamy do wspólnego pieczenia!
Pamiętajcie o angielskiej wersji odcinka, którą przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pieczywo.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 250 g mąki gryczanej
- 200 g mąki ryżowej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki owsianej
- 3 łyżki mielonej łuski babki jajowatej
- 2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 75 ml oliwy
- 600 ml ciepłej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto.
- Dodajemy około 60 mililitrów oliwy, jeszcze raz dokładnie zagniatamy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Wyrośnięte ciasto przez chwilę zagniatamy rękoma zamoczonymi w oliwie, dzielimy na pół i formujemy bagietki, które kładziemy na wysmarowane oliwą foremki. Najlepiej aby były to specjalne formy do bagietek, gdyż nada to im ładny kształt. Nacinamy je ukośnie po wierzchu.
- Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180°C z termoobiegiem i pieczemy przez 40-50 minut.
- Po wystudzeniu trzymamy w lodówce.
- Przed podaniem najlepiej podgrzać w opiekaczu, gdyż wtedy stanie się na nowo chrupiąca jak po wyjęciu z piekarnika.
- Smacznego i na zdrowie!