1 omlet
ok. 20 minut
Klasyczne śniadanie, ale bez jaj.
Omlet w wersji wegańskiej i bezglutenowej 🙂
W wielu domach omlet to śniadanie, obiad lub kolacja. Danie samo w sobie lub tylko wstęp do kreatywności. Dziś pokazujemy Wam naszą wegańską wersję omleta bez glutenu. Z czym i jak go podacie zależy już tylko od Was.
Odcinek i przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź również przepisy na inne bezglutenowe i wegańskie śniadania .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 200 g tofu naturalnego
- 200 ml aquafaby
- 100 ml mleczka kokosowego
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka czarnej soli Kala Namak
- 1/2 łyżeczki sody
- Kilka łyżek oleju do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Schłodzoną aquafabę ubijamy lub miksujemy na gęstą pianę. Tofu miksujemy na jedwabistą masę dodając pozostałe składniki ciasta zaczynając od mleczka kokosowego. Na koniec dodajemy ubitą pianę z aquafaby i łyżką lub rózgą delikatnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji.
- Rozgrzewamy olej na patelni. Wylewamy na nią ciasto i smażymy pierwszą stronę. Patelnię możemy przykryć pokrywką, aby ciasto szybciej się ścięło. Po kilku minutach sprawdzamy czy omlet od dołu się odpowiednio przysmażył i można go już przewrócić na drugą stronę. Po przewróceniu smażymy z drugiej strony i jeśli jest taka potrzeba podlewamy olejem.
- Takiego omleta możecie podać tak jak my, z rukolą i pomidorkami koktajlowymi, które możecie również zatopić w cieście podczas smażenia omleta na patelni. Oczywiście istnieje milion innych opcji, z których możecie skorzystać.