302. “Kotlety z boczniaka” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4-6 sztuk
30 minut
Po prostu palce lizać.
Końcówka lata i zbliżająca się jesień to idealny czas na grzyby. Nie tylko na te leśne. Zatem dziś polecamy Wam bardzo prosty pomysł na przygotowanie kotletów z boczniaka.
Pamiętajcie o angielskiej wersji odcinka, którą przygotowało dla nas Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na dania obiadowe.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 200 g boczniaka (wybieramy płaskie duże grzyby albo odcinamy z nich duże zgrubienia)
- Kilka łyżek mąki ryżowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Posypujemy każdego boczniaka z obydwu stron solą i lekko ją rozcieramy, aby grzyby puściły sok, następnie lekko z każdej strony oprószamy pieprzem i zostawiamy na chwilę, by lekko zmiękły i zrobiły się wilgotne.
- Na patelni rozgrzewamy olej, a każdego wilgotnego boczniaka obtaczamy w mące ryżowej z obu stron, tak aby przykleiło się jej jak najwięcej.
- Tak przygotowane grzyby smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się przyrumienią. Jeżeli boczniak nie przylega do patelni całą powierzchnią możemy go lekko przytrzymać za pomocą łopatki lub widelca.
- Pamiętajmy, aby w trakcie smażenia nie zabrakło na patelni oleju, by kotlety po usmażeniu były pysznie rumiane i chrupiące.
- Smacznego i na zdrowie!