Udostępnij przepis!

325. “Donuty – idealne na tłusty czwartek” – 🍩 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Nie tylko na tłusty czwartek.

Na dzień przed tłustym czwartkiem dorzucamy Wam jeszcze przepis na wegańskie i bezglutenowe donuty, które również można wykonać z użyciem sody zamiast drożdży, których nie każdy może spożywać.

Odcinek i przepis oczywiście ma angielskie tłumaczenie przygotowane przez Translalab

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 325. Donuty   idealne na tłusty czwartek    🍩 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

325YT 325. Donuty   idealne na tłusty czwartek    🍩 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na pączki z mango lub z cynamonem oraz faworki i inne ciastka.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, mleko roślinne i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy olej i jeszcze raz wyrabiamy.
  • 2.Odstawiamy na bok na około 30 minut jeśli użyliśmy drożdży, a na ok. 10-15 minut, gdy skorzystaliśmy z sody.
  • 3.Czekamy aż ciasto trochę podrośnie. Następnie rozgrzewamy roślinną fryturę lub olej.
  • 4.Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy zwilżonymi w wodzie lub oleju mały placuszek grubości ok. 1,5 cm i średnicy ok.6 cm, w którym robimy dziurkę. Dla ułatwienia możemy skorzystać z dwóch metalowych pierścieni lub szklanki i kieliszka. Jeśli chcemy, by pączki były trochę większe, możemy je zostawić na chwilę aby odrobinę podrosły.
  • 5.Następnie wrzucamy donuty do garnka i smażymy na rumiany kolor. Trzeba pamiętać aby frytura lub olej miał taką temperaturę, która pozwoli na to, by donuty się usmażyły z zewnątrz lecz nie były przypalone, a ciasto w środku nie było surowe.
  • 6.Usmażone donuty możemy odłożyć na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie posypujemy je brązowym cukrem pudrem.
  • 7.Najsmaczniejsze są na świeżo, po kilku godzinach ciasto twardnieje lecz kilkuminutowe odświeżenie np. w piekarniku sprawi, że staną się ponownie miękkie w środku.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 325. “Donuty – idealne na tłusty czwartek” – 🍩 bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego
  • 1 łyżeczka sody lub suchych drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 100 ml mleka roślinnego np. sojowego
  • 50 ml oleju np. słonecznikowego
  • roślinna frytura lub olej do smażenia
  • zmielony na puder cukier brązowy do posypania

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł