
Sposób przygotowania:
- 1.Mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki ciasta. Następnie dodajemy mleczko kokosowe, mleko roślinne i wyrabiamy ciasto. Na koniec dolewamy olej i jeszcze raz wyrabiamy.
- 2.Odstawiamy na bok na około 30 minut jeśli użyliśmy drożdży, a na ok. 10-15 minut, gdy skorzystaliśmy z sody.
- 3.Czekamy aż ciasto trochę podrośnie. Następnie rozgrzewamy roślinną fryturę lub olej.
- 4.Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy zwilżonymi w wodzie lub oleju mały placuszek grubości ok. 1,5 cm i średnicy ok.6 cm, w którym robimy dziurkę. Dla ułatwienia możemy skorzystać z dwóch metalowych pierścieni lub szklanki i kieliszka. Jeśli chcemy, by pączki były trochę większe, możemy je zostawić na chwilę aby odrobinę podrosły.
- 5.Następnie wrzucamy donuty do garnka i smażymy na rumiany kolor. Trzeba pamiętać aby frytura lub olej miał taką temperaturę, która pozwoli na to, by donuty się usmażyły z zewnątrz lecz nie były przypalone, a ciasto w środku nie było surowe.
- 6.Usmażone donuty możemy odłożyć na chwilę na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, następnie posypujemy je brązowym cukrem pudrem.
- 7.Najsmaczniejsze są na świeżo, po kilku godzinach ciasto twardnieje lecz kilkuminutowe odświeżenie np. w piekarniku sprawi, że staną się ponownie miękkie w środku.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki gryczanej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki zmielonego na puder cukru brązowego
- 1 łyżeczka sody lub suchych drożdży
- 1 szczypta soli
- 125 ml mleka kokosowego
- 100 ml mleka roślinnego np. sojowego
- 50 ml oleju np. słonecznikowego
- roślinna frytura lub olej do smażenia
- zmielony na puder cukier brązowy do posypania