109. “Pasztet z czerwonej soczewicy” – wegańska i bezglutenowa | Atelier Smaku
1 duża foremka
ok. 1,5 godziny
Po prostu pyszny i pożywny pasztet.
Dziś Atelier Smaku zaprasza na wegański i bezglutenowy pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem dyni Hokkaido i brokułu.
Możecie oczywiście podzielić się nim z anglojęzycznymi przyjaciółmi, bo jak zawsze mamy napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na przepyszny i pożywny pasztet z soczewicą i borowikami lub pasztet grochowy z żurawiną.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 brokuł (ok. 600 g)
- 1 dynia Hokkaido (ok. 600 g)
- 400 g czerwonej soczewicy
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g mielonego siemienia lnianego
- Ok. 400 ml wody
- 200 ml oliwy
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 4 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do szybkowaru wrzucamy soczewicę, pozbawioną pestek i pokrojoną w kawałki dynię. Zalewamy wodą i gotujemy tak długo, aż wszystko będzie miękkie.
- W tym czasie miksujemy orzechy. Połową z nich wysypujemy posmarowaną oliwą formę do pieczenia, tak jak zazwyczaj robi się z mąką.
- Gdy soczewica, dynia i brokuł się ugotują, miksujemy je blenderem.
- Następnie dodajemy przyprawy, koncentrat i oliwę, miksujemy ponownie, po czym dodajemy siemię lniane, mąkę oraz resztę orzechów i mieszamy łyżką.
- Całość przekładamy do wysypanej orzechami formy i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nastawionym na 180°C.
- Pasztet możemy jeść już na ciepło po wyjęciu z piekarnika, ale swoją właściwą konsystencję uzyskuje dopiero po kilku godzinach po wystygnięciu.
- Smacznego i na zdrowie!