
Pożywnie, smacznie i aromatycznie.
- 1.Gotujemy soczewicę z suszonymi borowikami i jałowcem oraz zielem angielskim pod przykryciem do momentu, aż soczewica się rozgotuje, gdyby woda za bardzo się wygotowała, dolewamy jeszcze niewielką ilość w trakcie gotowania.
- 2.Warzywa pokrojone w kostkę smażymy na oleju ok. 15 minut z dodatkiem soli aby szybciej zmiękły. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i następnie całość miksujemy wraz z ugotowaną soczewicą.
- 3.Do tak powstałej masy dolewamy sosu sojowego, dodajemy sól i odstawiamy na trochę na bok aby przestygła. Następnie mieszamy z mielonym siemieniem lnianym i mąką i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- 4.Gotową masę przekładamy do wysmarowanych olejem i wysypanych mąką foremek, i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- 5.Podajemy na przykład z sosem z wymieszanego chrzanu z wiśniową konfiturą i mleczkiem kokosowym w proporcjach według uznania.
- 6.Smacznego, na zdrowie oraz szczęśliwego i kreatywnego Nowego Roku!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 250 g pieczarek
- 200 g selera
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 20 g suszonych borowików
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren jałowca
- Ok. 800 ml wody
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- Ok. 150 ml oleju
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- Ok. 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cząbru
- Mąka kukurydziana do wysypania formy