
Sposób przygotowania:
- 1.Groch zalewamy wodą w ilości 2 razy większej niż jego objętość, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę i stanie się miękki.
- 2.Uwaga: groch, w zależności od tego czy jest świeży, czy nie, potrzebuje różnej ilości wody. Nie możemy dopuścić do tego , żeby woda się wygotowała, a groch przypalił. Musimy również uważać, by nie przerobić grochu na grochówkę poprzez dodanie zbyt dużej ilości wody.
- 3.Warzywa kroimy w kostkę lub w talarki i dusimy na oleju, aż zmiękną. Pod koniec dodajemy przyprawy i sos sojowy, żeby wydobyć ich aromat. Całość odstawiamy na bok.
- 4.Ugotowany groch miksujemy z duszonymi warzywami, solą i sosem sojowym. Dorzucamy siemię lniane oraz mąkę kukurydzianą i jeszcze raz miksujemy. Następnie dodajemy do masy suszoną żurawinę i wszystko mieszamy.
- 5.Całość przekładamy do przesmarowanych olejem i wysypanych mąką kukurydzianą foremek.
- 6. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 400 g łuskanego grochu
- 250 g marchwi
- 200 g brukselki
- 200 g selera
- 100 g suszonej żurawiny
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki oleju
- 4 łyżki sosu sojowego tamari
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 3 łyżeczki soli
- 700 ml wody
- Kaszka kukurydziana do wysypania formy