Udostępnij przepis!

224. “Pasztet grochowy z żurawiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Pożywny groch i zdrowa żurawina.

Dziś dzielimy się kolejną recepturą bezglutenowej kuchni wegańskiej Atelier Smaku.

Ci, którzy nie mają czasu na kucharzenie, mogą kupić sobie taki pasztet z dodatkiem prażonego słonecznika w naszych stacjonarnych lub internetowych delikatesach, a Ci, którzy kochają spędzać czas w kuchni, mogą upiec sobie takie cudo z dodatkiem żurawiny samodzielnie.

Możecie ten przepis udostępniać również anglojęzycznym znajomym, gdyż odcinek ma napisy z tłumaczeniem przygotowane przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdź  również przepis na przepyszny i pożywny  pasztet z soczewicą i borowikami lub pasztet z ciecierzycy z orzechami i żurawiną.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Groch zalewamy wodą w ilości 2 razy większej niż jego objętość, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż wchłonie wodę i stanie się miękki.
  • 2.Uwaga: groch, w zależności od tego czy jest świeży, czy nie, potrzebuje różnej ilości wody. Nie możemy dopuścić do tego , żeby woda się wygotowała, a groch przypalił. Musimy również uważać, by nie przerobić grochu na grochówkę poprzez dodanie zbyt dużej ilości wody.
  • 3.Warzywa kroimy w kostkę lub w talarki i dusimy na oleju, aż zmiękną. Pod koniec dodajemy przyprawy i sos sojowy, żeby wydobyć ich aromat. Całość odstawiamy na bok.
  • 4.Ugotowany groch miksujemy z duszonymi warzywami, solą i sosem sojowym. Dorzucamy siemię lniane oraz mąkę kukurydzianą i jeszcze raz miksujemy. Następnie dodajemy do masy podprażony słonecznik oraz suszoną żurawinę i wszystko mieszamy.
  • 5.Całość przekładamy do przesmarowanych olejem i wysypanych mąką kukurydzianą foremek.
  • 6. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 224. “Pasztet grochowy z żurawiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 400 g łuskanego grochu
  • 250 g marchwi
  • 200 g brukselki
  • 200 g selera
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 łyżki sosu sojowego tamari
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 3 łyżeczki soli
  • 700 ml wody
  • Kaszka kukurydziana do wysypania formy

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł