348. “Prosty deser z jagodami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
10 minut
Leśny przysmak.
Zaczął się sezon jagodowy, zatem warto przygotować coś prostego i smacznego, ale przede wszystkim zdrowego. Dlatego właśnie w naszym deserze bez dodatku cukru, oprócz pełnych antyoksydantów, błonnika i witamin jagód, znajdziecie również nasiona konopii, które są rewelacyjnym źródłem białka oraz kwasów omega, zdaniem naukowców w jednej z najzdrowszych konfiguracji dla naszego organizmu. Całość naprawdę przygotujecie w kilka minut.
Pamiętajcie o angielskiej wersji od Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepisy na inne desery .
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 2 szklanki czarnych jagód
- 200 ml mleczka kokosowego
- 4 łyżki łuskanych nasion konopii
- 2 łyżki zmiksowanego na puder erytrytolu
- Liście świeżej mięty do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jagody myjemy i odsączamy.
- Dobrze schłodzone mleczko kokosowe ubijamy blenderem z dodatkiem zmiksowanego na puder erytrytolu aż uzyska konsystencję bitej śmietany.
- Nasiona konopii miksujemy w młynku. Następnie przekładamy je do miski i łączymy je z bitą śmietaną.
- W miseczkach lub pucharkach przekładamy warstwami jagody i krem.
- Dekorujemy liśćmi świeżej mięty.
- Smacznego i na zdrowie!
- Ps. Poza sezonem jagody można zastąpić innymi sezonowymi owocami np. borówką amerykańską, malinami, truskawkami lub jeżynami.