212. „Makowiec na kruchym cieście” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
kilkanaście kawałków
1,5 godz + czas moczenia maku
[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Mak i spółka nie tylko na święta.
Dziś dzielimy się z Wami przepisem na nasz świąteczny wegański i bezglutenowy makowiec na kruchym cieście. Mamy nadzieję, że Wam się spodoba i zagości na wigilijnym stole.
Odcinek oczywiście ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Smacznych i zdrowych świątecznych wypieków Wam życzymy!
Obejrzyj przepis na Youtube!
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Sprawdź również przepis na bardzo smacznego makowca zawijanego.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – ciasto:
- 200 g mąki ryżowej
- 150 g mąki gryczanej
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 100 g cukru kokosowego
- 100 ml wody
- 100 ml mleka kokosowego
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
Składniki – masa:
- 500 g maku
- 150 g rodzynek
- 150 g orzechów włoskich
- 1 szklanka aquafaby
- 1 szklanka cukru kokosowego
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Mak moczymy na noc. Suche składniki ciasta mieszamy w misce, dodajemy do nich olej i rozcieramy mąkę tak, aby cała była równo natłuszczona.
- Następnie, gdy wszystkie składniki będą już dobrze wymieszane, wlewamy mleko kokosowe i wodę, i zagniatamy ciasto. Z wyrobionej masy odkładamy 1/4 na bok, a resztą wykładamy dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odcedzamy mak i miksujemy go tak długo, aż powstanie zwarta masa. Rodzynki przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się nieczystości i dodajemy do masy makowej wraz z kandyzowaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami włoskimi i całość mieszamy.
- Aquafabę ubijamy na sztywną pianę a cukier kokosowy mielimy na puder, po czym wsypujemy go do aquafaby i ubijamy ponownie, aż dokładnie rozpuści się.
- Aquafabę łączymy z masą makową, zostawiając na koniec kilka łyżek do posmarowania ciasta po wierzchu. Dodajemy skrobię ziemniaczaną i mieszamy łyżką, a następnie wykładamy ją do foremki na ciasto i wyrównujemy.
- Na silikonowej macie rozwałkowujemy pozostałe ciasto, najlepiej silikonowym lub innym wałkiem, do którego nie przywiera ciasto. Za pomocą foremek do pierniczków wycinamy z niego gwiazdki i układamy na wierzchu masy makowej, dociskamy je, aby wyrównać powierzchnię ciasta.
- Całość smarujemy po wierzchu pozostałą pianą z aquafaby i wstawiamy do rozgrzanego do 180ºC piekarnika na ok. 50 minut.
- Smacznego i na zdrowie!