159. “Ciasto piernikowe z karobem” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
4 foremki chlebow3
1 godz. + czas moczenia soi
Smak tradycyjnego piernika.
Nie ma świąt bez smaku i zapachu piernika, zatem nie może go również zabraknąć w naszej wegańskiej i bezglutenowej kuchni. Dziś pokażemy Wam jak upiec szybkie, pyszne i pożywne ciasto piernikowe.
Odcinek oczywiście ma angielskie napisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na przepysznego makowca zawijanego.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki – przyprawa do piernika:
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki zmielonych goździków
- 1 łyżeczka zmielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Składniki – ciasto:
- Okara z 500 g soi
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3 szklanki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki wody (lub mleka sojowego, jeśli wcześniej odcisnęliśmy mleko z okary)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka melasy z karobu
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 200 ml soku z cytryny
- 8 łyżek mączki chleba świętojańskiego (karobu)
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżeczki sody
- 150 g śliwek kalifornijskich
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g suszonych moreli niesiarkowanych
- 1 szczypta soli
Składniki – lukier:
- 5 łyżek brązowego cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Kilka łyżek melasy z karobu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Okarę, czyli namoczone przez noc, a następnie zmiksowane ziarno sojowe, łączymy z sokiem z cytryn, następnie dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy.
- Łączymy ze sobą wszystkie suche składniki, mieszamy, dolewamy mleczko kokosowe, mleko sojowe (lub wodę), dokładnie mieszamy i dodajemy olej oraz melasę z karobu. Na koniec dodajemy drobno posiekane morele, śliwki i orzechy włoskie.
- Po dokładnym zamieszaniu, możemy wlewać ciasto do foremek, wyłożonych papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika nastawionego do 180°C i pieczemy około 50 minut.
- W trakcie pieczenia możemy przygotować lukier, mieszając ze zmiksowanym na puder brązowym cukrem trzcinowym z dodatkiem cynamonu i odrobiną melasy z karobu.
- Gdy ciasto, po wyjęciu z piekarnika odrobinę przestygnie, możemy je polukrować.
- Smacznego i na zdrowie!