
Sposób przygotowania:
- 1.Mak zalewamy w garnku wrzątkiem i zostawiamy na kilka godzin, a następnie gotujemy go przez około 30 minut.
- 2.Suche składniki ciasta mieszamy razem w misce, dodajemy do nich olej i rozcieramy w dłoniach aby mąka się wytłuściła. Dolewamy mleczko kokosowe i wodę, mieszamy i dokładnie zagniatamy ciasto a następnie odstawiamy je na bok aby siemię wchłonęło wodę.
- 3.Siekamy i prażymy na rozgrzanej patelni włoskie orzechy a morele i rodzynki zalewamy wrzątkiem. Przecedzamy suszone owoce i kroimy na drobne kawałki morele. Odcedzamy również mak a następnie dokładnie go miksujemy lub trzykrotnie mielimy. Dorzucamy do niego resztę składników nadzienia i jeszcze raz miksujemy ale tylko przez chwilę aby nie rozdrobnić zbytnio orzechów i owoców. Gotowy farsz przekładamy do miski i schładzamy.
- 4.Ciasto dzielimy na pół i na silikonowej macie formujemy prostokąt który pokrywamy połową nadzienia zostawiając tylko pas czystego ciasta aby po zwinięciu można je było skleić. Przy pomocy silikonowej maty zwijamy ciasto i przekładamy je na blachę. Tak samo robimy drugą roladę.
- 5.Wstawiamy ciasta do piekarnika na wyrastanie na około 30 minut a następnie pieczemy z termoobiegiem przez kolejne 30 minut w 180 C.
- 6.Ciasto studzimy i przygotowujemy lukier dolewając odrobinę ciepłej wody do cukru pudru i mieszając.
- 7. Smarujemy lukrem po długości ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
- 8. Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - ciasto:
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 100 ml oleju
- 100 ml mleczka kokosowego
- 110 ml ciepłej wody
Składniki - nadzienie:
- 300 g maku
- 50 g włoskich orzechów
- 50 g suszonych moreli
- 50 g rodzynek
- 1 szklanka melasy z karobu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Ewentualnie olejek pomarańczowy (jeśli chcemy więcej aromatu pomarańczy)
Składniki - lukier:
- 4 łyżki brązowego cukru pudru
- Odrobina ciepłej wody
- 2 łyżki płatków migdałów