Udostępnij przepis!

315. “Wegański makowiec zawijany” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Prosty świąteczny przepis dla każdego!

Na tydzień przed Świętami podrzucamy Wam przepis na nowy wegański makowiec. Śmiemy twierdzić, że jest to jedno z najpyszniejszych ciast, które w dodatku zachowuje świeżość przez długi czas. Sprawdźcie jak smakuje nasz świąteczny, bezglutenowy makowiec zawijany!

Nie zapomnijcie o angielskim tłumaczeniu od Translalab , bo w końcu Święta to czas dzielenia się, który nie ma granic!.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 315. Wegański makowiec zawijany   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

makowiec zawijany odc 315 315. Wegański makowiec zawijany   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również przepis na przepyszny makowiec na kruchym cieście .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Mak zalewamy w garnku wrzątkiem i zostawiamy na kilka godzin, a następnie gotujemy go przez około 30 minut.
  • 2.Suche składniki ciasta mieszamy razem w misce, dodajemy do nich olej i rozcieramy w dłoniach aby mąka się wytłuściła. Dolewamy mleczko kokosowe i wodę, mieszamy i dokładnie zagniatamy ciasto a następnie odstawiamy je na bok aby siemię wchłonęło wodę.
  • 3.Siekamy i prażymy na rozgrzanej patelni włoskie orzechy a morele i rodzynki zalewamy wrzątkiem. Przecedzamy suszone owoce i kroimy na drobne kawałki morele. Odcedzamy również mak a następnie dokładnie go miksujemy lub trzykrotnie mielimy. Dorzucamy do niego resztę składników nadzienia i jeszcze raz miksujemy ale tylko przez chwilę aby nie rozdrobnić zbytnio orzechów i owoców. Gotowy farsz przekładamy do miski i schładzamy.
  • 4.Ciasto dzielimy na pół i na silikonowej macie formujemy prostokąt który pokrywamy połową nadzienia zostawiając tylko pas czystego ciasta aby po zwinięciu można je było skleić. Przy pomocy silikonowej maty zwijamy ciasto i przekładamy je na blachę. Tak samo robimy drugą roladę.
  • 5.Wstawiamy ciasta do piekarnika na wyrastanie na około 30 minut a następnie pieczemy z termoobiegiem przez kolejne 30 minut w 180 C.
  • 6.Ciasto studzimy i przygotowujemy lukier dolewając odrobinę ciepłej wody do cukru pudru i mieszając.
  • 7. Smarujemy lukrem po długości ciasto i posypujemy płatkami migdałów.
  • 8. Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 315. “Wegański makowiec zawijany” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - ciasto:

  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki brązowego cukru pudru
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 110 ml ciepłej wody

Składniki - nadzienie:

  • 300 g maku
  • 50 g włoskich orzechów
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g rodzynek
  • 1 szklanka melasy z karobu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Ewentualnie olejek pomarańczowy (jeśli chcemy więcej aromatu pomarańczy)

Składniki - lukier:

  • 4 łyżki brązowego cukru pudru
  • Odrobina ciepłej wody
  • 2 łyżki płatków migdałów

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł