
Sposób przygotowania:
- 1.Kotlety sojowe gotujemy około10–15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu. Odcedzamy i rozkładamy na tacy, aby przestygły.
- 2.W tym czasie dość drobno kroimy pieczarki i przesmażamy na oleju, z dodatkiem soli.
- 3.Wrzucamy przygotowane przyprawy, chwilę smażymy, następnie dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i dusimy, podlewając wodą i ewentualnie sokiem z kapusty, jeżeli jest mało kwaśna.
- 4.W tym czasie smażymy na oleju kotlety i kroimy w kostkę. Śliwki też kroimy w dość drobną kostkę.
- 5.Gdy kapusta lekko zmięknie, tj. ok. 30 minut do godziny, w zależności od twardości kapusty, dodajemy powidła, śliwki i kotlety. Dusimy ok. 30 minut, aby smaki się ze sobą połączyły.
- 6.Na koniec doprawiamy czerwonym octem balsamicznym, koncentratem i odrobiną cukru do smaku.
- 7.Uwaga: jeśli nie lubimy znajdować w gotowym daniu owoców jałowca, ziela angielskiego lub liści laurowych, to możemy je wszystkie razem zmielić w młynku do kawy.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- 150 g kotletów sojowych
- 150 ml powideł śliwkowych
- 100 g śliwek wędzonych
- 8 liści laurowych
- 8 owoców ziela angielskiego
- 6 owoców jałowca
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 i 1/2 łyżki majeranku
- 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- Olej do smażenia