Udostępnij przepis!

102. “Bigos a’la myśliwski” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Smak tradycyjnego bigosu!

Dziś już ostatnie ze świątecznych dań. Podzielimy się z Wami naszym przepisem na wegański i bezglutenowy bigos.

Jeśli macie ochotę, podzielcie się przepisem, również z anglojęzycznymi przyjaciółmi, dla których mamy angielskie podpisy przygotowane przez  Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 102. Bigos ala myśliwski   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

%name 102. Bigos ala myśliwski   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również przepis na przepyszną i pożywną  wegańską rybę po grecku.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Kotlety sojowe gotujemy około10–15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu. Odcedzamy i rozkładamy na tacy, aby przestygły.
  • 2.W tym czasie dość drobno kroimy pieczarki i przesmażamy na oleju, z dodatkiem soli.
  • 3.Wrzucamy przygotowane przyprawy, chwilę smażymy, następnie dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i dusimy, podlewając wodą i ewentualnie sokiem z kapusty, jeżeli jest mało kwaśna.
  • 4.W tym czasie smażymy na oleju kotlety i kroimy w kostkę. Śliwki też kroimy w dość drobną kostkę.
  • 5.Gdy kapusta lekko zmięknie, tj. ok. 30 minut do godziny, w zależności od twardości kapusty, dodajemy powidła, śliwki i kotlety. Dusimy ok. 30 minut, aby smaki się ze sobą połączyły.
  • 6.Na koniec doprawiamy czerwonym octem balsamicznym, koncentratem i odrobiną cukru do smaku.
  • 7.Uwaga: jeśli nie lubimy znajdować w gotowym daniu owoców jałowca, ziela angielskiego lub liści laurowych, to możemy je wszystkie razem zmielić w młynku do kawy.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 102. “Bigos a’la myśliwski” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 500 g pieczarek
  • 150 g kotletów sojowych
  • 150 ml powideł śliwkowych
  • 100 g śliwek wędzonych
  • 8 liści laurowych
  • 8 owoców ziela angielskiego
  • 6 owoców jałowca
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 i 1/2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka cząbru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • Olej do smażenia

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł