102. „Bigos a’la myśliwski” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
duży garnek
2–4 godziny (w zależności od twardości kapusty)
Smak tradycyjnego bigosu!
Dziś już ostatnie ze świątecznych dań. Podzielimy się z Wami naszym przepisem na wegański i bezglutenowy bigos.
Jeśli macie ochotę, podzielcie się przepisem, również z anglojęzycznymi przyjaciółmi, dla których mamy angielskie podpisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na przepyszną i pożywną wegańską rybę po grecku.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 500 g pieczarek
- 150 g kotletów sojowych
- 150 ml powideł śliwkowych
- 100 g śliwek wędzonych
- 8 liści laurowych
- 8 owoców ziela angielskiego
- 6 owoców jałowca
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 i 1/2 łyżki majeranku
- 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1 łyżka cząbru
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- Olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Kotlety sojowe gotujemy około10–15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem pieprzu. Odcedzamy i rozkładamy na tacy, aby przestygły.
- W tym czasie dość drobno kroimy pieczarki i przesmażamy na oleju, z dodatkiem soli.
- Wrzucamy przygotowane przyprawy, chwilę smażymy, następnie dodajemy posiekaną kapustę kiszoną i dusimy, podlewając wodą i ewentualnie sokiem z kapusty, jeżeli jest mało kwaśna.
- W tym czasie smażymy na oleju kotlety i kroimy w kostkę. Śliwki też kroimy w dość drobną kostkę.
- Gdy kapusta lekko zmięknie, tj. ok. 30 minut do godziny, w zależności od twardości kapusty, dodajemy powidła, śliwki i kotlety. Dusimy ok. 30 minut, aby smaki się ze sobą połączyły.
- Na koniec doprawiamy czerwonym octem balsamicznym, koncentratem i odrobiną cukru do smaku.
- Uwaga: jeśli nie lubimy znajdować w gotowym daniu owoców jałowca, ziela angielskiego lub liści laurowych, to możemy je wszystkie razem zmielić w młynku do kawy.
- Smacznego i na zdrowie!