
Sposób przygotowania:
- 1.Kotlety gotujemy w wodzie z solą i czarnym pieprzem tak długo, aż zmiękną. Wylewamy je na durszlak i zostawiamy do ostygnięcia.
- 2.Utarte na grubej tarce lub pokrojone w drobne słupki marchew, seler, pietruszkę wrzucamy do garnka.
- 3. Z liści kapusty pekińskiej odkrawamy tylko białą część i kroimy w drobną kostkę. Zielone części liści możemy użyć do sałatki, a białe wrzucamy do garnka z olejem.
- 4.Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i pod przykryciem dusimy około 10-15 min na małym ogniu. Wlewamy wodę, dodajemy koncentrat, passatę oraz cukier i dusimy jeszcze 5 min. Następnie dolewamy ocet, zagotowujemy i odstawiamy na bok.
- 5.Osobno smażymy na oleju na złoty kolor, odsączone z wody, skropione sosem sojowym i obtoczone w mące kotlety. Nakładamy do salaterki na przemian warstwę gorącego sosu, następnie gorących kotletów. Czynność tę powtarzamy, aż wszystkie kotlety będą dokładnie przykryte pysznym sosem pomidorowym.
- 6.W naszym przepisie połączenie kapusty pekińskiej z dodatkiem asofetidy zastępuje tradycyjnie używaną w sosie greckim cebulę, ponieważ w czasie świąt wystarczająco obciążamy organizm, a asafetyda ma smak zbliżony do cebuli, a działa łagodząco na wątrobę.
- 7.Naszą potrawę najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem. Po tym czasie kotlety przepięknie wchłoną sos.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - kotlety:
- 20 płaskich kotletów sojowych
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego tamari
- Mąka kukurydziana do obtaczania
- Olej do smażenia
Składniki - sos:
- 400 g marchwi
- 200 g selera
- 200 g pietruszki
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 350 ml passaty pomidorowej
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki octu
- 5 liści kapusty pekińskiej
- 10 liści laurowych
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki asafetydy