50. “Pasztet z soczewicą i borowikami” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
ok. 2 foremki do chleba
ok. 90 minut
Pożywnie, smacznie i aromatycznie.
Przepyszny i aromatyczny pasztet z zielonej soczewicy z borowikami. Cieszy się naprawdę dużym powodzeniem przed Świętami i nie tylko. Wielokrotnie potwierdziła się jego popularność podczas naszych warsztatów kulinarnych. Mamy nadzieję, że również Wam zasmakuje.
Jeśli macie ochotę, podzielcie się przepisem, również z anglojęzycznymi przyjaciółmi, dla których mamy angielskie podpisy przygotowane przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na przepyszny i pożywny pasztet grochowy z żurawiną lub pasztet z ciecierzycy z orzechami i żurawiną.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 250 g pieczarek
- 200 g selera
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 20 g suszonych borowików
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren jałowca
- Ok. 800 ml wody
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- Ok. 150 ml oleju
- 2 łyżki sosu sojowego tamari
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- Ok. 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cząbru
- Mąka kukurydziana do wysypania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Gotujemy soczewicę z suszonymi borowikami i jałowcem oraz zielem angielskim pod przykryciem do momentu, aż soczewica się rozgotuje, gdyby woda za bardzo się wygotowała, dolewamy jeszcze niewielką ilość w trakcie gotowania.
- Warzywa pokrojone w kostkę smażymy na oleju ok. 15 minut z dodatkiem soli aby szybciej zmiękły. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy i następnie całość miksujemy wraz z ugotowaną soczewicą.
- Do tak powstałej masy dolewamy sosu sojowego, dodajemy sól i odstawiamy na trochę na bok aby przestygła. Następnie mieszamy z mielonym siemieniem lnianym i mąką i jeszcze raz dokładnie miksujemy.
- Gotową masę przekładamy do wysmarowanych olejem i wysypanych mąką foremek, i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Podajemy na przykład z sosem z wymieszanego chrzanu z wiśniową konfiturą i mleczkiem kokosowym w proporcjach według uznania.
- Smacznego, na zdrowie oraz szczęśliwego i kreatywnego Nowego Roku!