465. “Sałatka ziemniaczana z soczewicą” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Sałatka ziemniaczana z soczewicą
Smaczna i pożywna sałatka ziemniaczana sprawdza się o każdej porze roku. Jednak wiosną i latem bardziej ciągnie nas do rzeczy surowych, a jesienią do bardziej konkretnych i nieco cięższych kompozycji. Taka sałatka z dodatkiem czarnej soczewicy, buraków i kiszonych cytryn, to konkretny posiłek łączący w sobie kilka bardzo ciekawych smaków. Gdy mamy ugotowane ziemniaki o soczewicę, możemy przygotować ją bardzo szybko i wszędzie. My zrobiliśmy to na naszej działce. Zatem macie okazję odwiedzić ostatni raz w tym sezonie nasz Zielony Zakątek Atelier Smaku.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Tutaj znajdziecie przepis na sałatkę ziemniaczaną z gyrosem a także nasze wszystkie sałatki.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
- 1 kg ugotowanych na parze pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
- 1 i 1/2 szklanki utartych marynowanych buraków
- 2 kiszone cytryny (ewentualnie kilka łyżek marynowanych kaparów i skórka otarta z cytryny)
- 250 ml majonezu kokosowo-ziemniaczanego (z przepisu 106)
- Kilka łyżek zalewy z kiszonych cytryn
- Ziemniaki kroimy w kostkę około centymetrowej grubości i gotujemy na parze, pamiętając, aby nie były rozgotowane. Studzimy je nie przekładając z sita, gdyż mogą się rozpaść.
- Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą w ilości 1 i 1/2 porcji wody na 1 porcję soczewicy. Zagotowujemy, mieszamy i zmniejszamy moc palnika, aby woda tylko delikatnie się gotowała. Przykrywamy i gotujemy, aż soczewica całkowicie wchłonie wodę. Studzimy ją nie mieszając, aby pozostała sypka.
- My zawsze gotujemy więcej soczewicy jak i ziemniaków i przechowujemy w lodówce do różnych sałatek.
- Przestudzone ziemniaki, soczewicę i utarte marynowane buraki przekładamy do miski.
- Kiszone cytryny kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do reszty składników. Dodajemy kilka łyżek zalewy z kiszonych cytryn, majonez i dokładnie mieszamy. Jeżeli nie udało wam się zdobyć kiszonej cytryny, to możecie dodać kilka łyżek kaparów wraz z zalewą oraz skórkę otartą z cytryny.
- Smacznego i na zdrowie!