
Sposób przygotowania:
- 1.Ziemniaki kroimy w kostkę około centymetrowej grubości i gotujemy na parze, pamiętając, aby nie były rozgotowane. Studzimy je nie przekładając z sita, gdyż mogą się rozpaść.
- 2.Soczewicę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą w ilości 1 i 1/2 porcji wody na 1 porcję soczewicy. Zagotowujemy, mieszamy i zmniejszamy moc palnika, aby woda tylko delikatnie się gotowała. Przykrywamy i gotujemy, aż soczewica całkowicie wchłonie wodę. Studzimy ją nie mieszając, aby pozostała sypka.
- 3.My zawsze gotujemy więcej soczewicy jak i ziemniaków i przechowujemy w lodówce do różnych sałatek.
- 4.Przestudzone ziemniaki, soczewicę i utarte marynowane buraki przekładamy do miski.
- 5.Kiszone cytryny kroimy w drobną kosteczkę i dorzucamy do reszty składników. Dodajemy kilka łyżek zalewy z kiszonych cytryn, majonez i dokładnie mieszamy. Jeżeli nie udało wam się zdobyć kiszonej cytryny, to możecie dodać kilka łyżek kaparów wraz z zalewą oraz skórkę otartą z cytryny.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 kg ugotowanych na parze pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
- 1 i 1/2 szklanki utartych marynowanych buraków
- 2 kiszone cytryny (ewentualnie kilka łyżek marynowanych kaparów i skórka otarta z cytryny)
- 250 ml majonezu kokosowo-ziemniaczanego (z przepisu 106)
- Kilka łyżek zalewy z kiszonych cytryn