463. “Crumble z jabłkami i żurawiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
60 minut
10 porcji lub 1 duże naczynie żaroodporne
Owoce pod kruszonką
Powodem do tego, by podzielić się dziś z Wami naszym przepisem na pachnące korzennymi przyprawami crumble z jabłkami i żurawiną jest opracowanie przez Jolę nowej, bardzo prostej, wegańskiej i bezglutenowej kruszonki, z której jesteśmy naprawdę bardzo dumni. Sprawdźcie sami i jeśli też ją pokochacie, to na pewno dacie ją nie tylko do tego pysznego deseru, ale też do drożdżówek, jagodzianek oraz placków z owocami.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Tutaj znajdziecie przepis na nasze poprzednie crumble.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 2 banany
- 1 szklanka świeżych owoców żurawiny
- 2 łyżki trzcinowego cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta zmielonego kardamonu
- 1 szczypta zmielonych goździków
Składniki – kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki trzcinowego cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 1 łyżka zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
- 70 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Nasiona słonecznika miksujemy i wraz z pozostałymi suchymi składnikami kruszonki wrzucamy do miski i mieszamy.
- Wlewamy do nich oleju i całość rozcieramy pomiędzy palcami aby składniki kruszonki były dobrze wytłuszczone.
- Następnie dodajemy odrobinę wody i szybko zagniatamy, aby powstały drobne zacierki.
- Odstawiamy na bok, aby siemię lniane pochłonęło wodę, co spowoduje, że kruszonka stanie się bardziej stabilna.
- Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na drobne kawałki. Obrane banany kroimy w plasterki i łączymy w misce z jabłkami. Owoce żurawiny kroimy na pół i mieszamy z resztą.
- Dodajemy cukier i przyprawy. Mieszamy i dzielimy do żaroodpornych naczyń lub formy.
- Jeśli chcemy komuś przygotować prezent i chcemy uniknąć zwrotu naczyń, możemy nasze crumble przygotować w słoiczkach.
- Crumble posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy go na 180°C i pieczemy ok. 40 minut.
- Taki deser smakuje idealnie zaraz po wyjęciu z piekarnika na gorąco, a także na zimno, ale nadaje się również do ponownego podgrzania.
- Smacznego i na zdrowie!