
Sposób przygotowania:
- 1.Nasiona słonecznika miksujemy i wraz z pozostałymi suchymi składnikami kruszonki wrzucamy do miski i mieszamy.
- 2.Wlewamy do nich oleju i całość rozcieramy pomiędzy palcami aby składniki kruszonki były dobrze wytłuszczone.
- 3.Następnie dodajemy odrobinę wody i szybko zagniatamy, aby powstały drobne zacierki.
- 4.Odstawiamy na bok, aby siemię lniane pochłonęło wodę, co spowoduje, że kruszonka stanie się bardziej stabilna.
- 5.Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na drobne kawałki. Obrane banany kroimy w plasterki i łączymy w misce z jabłkami. Owoce żurawiny kroimy na pół i mieszamy z resztą.
- 6.Dodajemy cukier i przyprawy. Mieszamy i dzielimy do żaroodpornych naczyń lub formy.
- 7.Jeśli chcemy komuś przygotować prezent i chcemy uniknąć zwrotu naczyń, możemy nasze crumble przygotować w słoiczkach.
- 8.Crumble posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy go na 180°C i pieczemy ok. 40 minut.
- 9.Taki deser smakuje idealnie zaraz po wyjęciu z piekarnika na gorąco, a także na zimno, ale nadaje się również do ponownego podgrzania.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 2 banany
- 1 szklanka świeżych owoców żurawiny
- 2 łyżki trzcinowego cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta zmielonego kardamonu
- 1 szczypta zmielonych goździków
Składniki - kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki trzcinowego cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki ziaren słonecznika
- 1 łyżka zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
- 70 ml oleju słonecznikowego
- 2 łyżki wody