Udostępnij przepis!

463. “Crumble z jabłkami i żurawiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Owoce pod kruszonką

Powodem do tego, by podzielić się dziś z Wami naszym przepisem na pachnące korzennymi przyprawami crumble z jabłkami i żurawiną jest opracowanie przez Jolę nowej, bardzo prostej, wegańskiej i bezglutenowej kruszonki, z której jesteśmy naprawdę bardzo dumni. Sprawdźcie sami i jeśli też ją pokochacie, to na pewno dacie ją nie tylko do tego pysznego deseru, ale też do drożdżówek, jagodzianek oraz placków z owocami.

Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 463. Crumble z jabłkami i żurawiną   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

463YT 463. Crumble z jabłkami i żurawiną   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Tutaj znajdziecie przepis na nasze poprzednie crumble.

 

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Nasiona słonecznika miksujemy i wraz z pozostałymi suchymi składnikami kruszonki wrzucamy do miski i mieszamy.
  • 2.Wlewamy do nich oleju i całość rozcieramy pomiędzy palcami aby składniki kruszonki były dobrze wytłuszczone.
  • 3.Następnie dodajemy odrobinę wody i szybko zagniatamy, aby powstały drobne zacierki.
  • 4.Odstawiamy na bok, aby siemię lniane pochłonęło wodę, co spowoduje, że kruszonka stanie się bardziej stabilna.
  • 5.Umyte jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na drobne kawałki. Obrane banany kroimy w plasterki i łączymy w misce z jabłkami. Owoce żurawiny kroimy na pół i mieszamy z resztą.
  • 6.Dodajemy cukier i przyprawy. Mieszamy i dzielimy do żaroodpornych naczyń lub formy.
  • 7.Jeśli chcemy komuś przygotować prezent i chcemy uniknąć zwrotu naczyń, możemy nasze crumble przygotować w słoiczkach.
  • 8.Crumble posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy go na 180°C i pieczemy ok. 40 minut.
  • 9.Taki deser smakuje idealnie zaraz po wyjęciu z piekarnika na gorąco, a także na zimno, ale nadaje się również do ponownego podgrzania.
  • 10.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 463. “Crumble z jabłkami i żurawiną” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 2 banany
  • 1 szklanka świeżych owoców żurawiny
  • 2 łyżki trzcinowego cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta zmielonego kardamonu
  • 1 szczypta zmielonych goździków

Składniki - kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki trzcinowego cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka zmielonego odtłuszczonego siemienia lnianego
  • 70 ml oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł