
Sposób przygotowania:
- 1.Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na równe kawałki. Pokrojone owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia i dodajemy do nich kilka ziaren czerwonego pieprzu oraz kawałki gorzkiej czekolady.
- 2.Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, siemię lniane oraz cukier, składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy do nich tłuszcz kokosowy.
- 3.Wszystko dokładnie rozcieramy w dłoniach, aby dobrze natłuścić mąkę. Naturalnie możemy dodać jeszcze odrobinę wody, gdyby całość się nie łączyła, ale gdy używamy bardzo soczystych owoców to ten krok możemy śmiało pominąć.
- 4.Gotową posypką przykrywamy śliwki z pieprzem i czekoladą, całość wkładamy do nienagrzanego piekarnika, ustawiamy temperaturę 180°C i pieczemy 25 minut.
- 5.Jeśli chcemy by kruszonka była bardziej przypieczona to proces pieczenia możemy wydłużyć o kolejne 5 minut.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1/2 kg śliwek bez pestek
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 50-100 ml tłuszczu koksowego
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 1-2 łyżki zimnej wody
- Gorzka bezglutenowa czekolada Oxicoa
- Kilka ziaren czerwonego pieprzu