Udostępnij przepis!

33. “Śliwki pod kruszonką” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

Słodkie Crumble.

Zapewne każdy ma swoje preferencje smakowe, dotyczące słodkich wypieków. Gdy sięgnęliśmy pamięcią do dzieciństwa, to nasunęła nam się myśl, że z drożdżówek i ciast z kruszonką najchętniej wyjadaliśmy słodkie i chrupiące kawałki tego, co znajdowało się na wierzchu. Dopiero po latach podróżujący po świecie znajomi poczęstowali nas deserem, który składał się nie mniej, nie więcej tylko z owoców i przepysznej kruszonki. Od tamtej pory Crumble, bo taka jest oryginalna nazwa tej pyszności, na długo zagościły na naszym stole i to zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej. Dziś, gdy nasza dieta ewoluowała, powracamy do tematu, serwując soczyste polskie śliwki z włoską czekoladą, odrobiną czerwonego pieprzu, pod kruszonką bez pszenicy i masła, ale równie pyszną, chrupiącą, która rozpływa się w ustach, pozostawiając na języku doświadczenie błogości tej smacznej chwili.

Dzięki angielskiemu tłumaczeniu przygotowanemu przez Translalab, możecie dzielić się przepisem nawet ze swoimi obcojęzycznymi przyjaciółmi. 😉

 

 Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 33. Śliwki pod kruszonką   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

33YT 33. Śliwki pod kruszonką   bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku

 

Zachęcamy też do zapoznania się z naszymi przepisami na desery.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na równe kawałki. Pokrojone owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia i dodajemy do nich kilka ziaren czerwonego pieprzu oraz kawałki gorzkiej czekolady.
  • 2.Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, siemię lniane oraz cukier, składniki mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy do nich tłuszcz kokosowy.
  • 3.Wszystko dokładnie rozcieramy w dłoniach, aby dobrze natłuścić mąkę. Naturalnie możemy dodać jeszcze odrobinę wody, gdyby całość się nie łączyła, ale gdy używamy bardzo soczystych owoców to ten krok możemy śmiało pominąć.
  • 4.Gotową posypką przykrywamy śliwki z pieprzem i czekoladą, całość wkładamy do nienagrzanego piekarnika, ustawiamy temperaturę 180°C i pieczemy 25 minut.
  • 5.Jeśli chcemy by kruszonka była bardziej przypieczona to proces pieczenia możemy wydłużyć o kolejne 5 minut.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 33. “Śliwki pod kruszonką” – bezglutenowa kuchnia wegańska I Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1/2 kg śliwek bez pestek
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 50-100 ml tłuszczu koksowego
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • Gorzka bezglutenowa czekolada Oxicoa
  • Kilka ziaren czerwonego pieprzu

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł