
Sposób przygotowania:
- 1.Gorzkie kakao mieszamy z cukrem pudrem, a w rondelku podgrzewamy mleko sojowe. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy kakao, mieszamy i zagotowujemy jeszcze raz.
- 2.Odstawiamy na bok, aby przestygło i w tym czasie miksujemy płatki kukurydziane.
- 3.Do przestudzonego kakao dodajemy tahini, masło orzechowe oraz aromat rumowy i dokładnie mieszamy.
- 4.Do tak powstałej masy wsypujemy mleczko kokosowe i jeszcze raz mieszamy.
- 5.Całość przekładamy do miksera ze sproszkowanymi płatkami kukurydzianymi, miksujemy, aby składniki się połączymy i odkładamy masę do lodówki, aby trochę stężała.
- 6.Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a z masy rumowej formujemy kulki lub prostokąty.
- 7.Z pomocą wykałaczek lub widelców moczymy uformowane trufle w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia.
- 8.Na wierzch możemy położyć kawałek orzecha, migdała lub posypać np. wiórkami kokosowymi.
- 9.Następnie do lodówki, aby stężały.
- 10.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 5 szklanek płatków kukurydzianych
- 2 szklanki mleczka kokosowego w proszku
- 3/4 szklanki trzcinowego cukru pudru
- 125 ml mleka sojowego
- 1/3 szklanki pasty sezamowej tahini
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 aromat rumowy
- 1-2 tabliczki gorzkiej czekolady do zanurzenia trufli