419. „Trufle rumowe w czekoladzie” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 godziny + czas tężenia czekolady
około 25 sztuk
Rumowo-czekoladowy klasyk w wegańskiej i bezglutenowej odsłonie 🙂
Dzisiejszy przepis powstał na specjalne zamówienie i jest wegańską i bezglutenową wersją słodkości, które powstają pod Wawelem 😉 Naszym zdaniem idealnie pasuje na Święta ale oczywiście nie tylko. Prosta, smaczna, aromatyczna słodycz zanurzona w czekoladzie. Spróbujcie sami!
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Polecamy Wam także nasze inne trufle z Atelier Smaku
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 5 szklanek płatków kukurydzianych
- 2 szklanki mleczka kokosowego w proszku
- 3/4 szklanki trzcinowego cukru pudru
- 125 ml mleka sojowego
- 1/3 szklanki pasty sezamowej tahini
- 1/3 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 aromat rumowy
- 1-2 tabliczki gorzkiej czekolady do zanurzenia trufli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Gorzkie kakao mieszamy z cukrem pudrem, a w rondelku podgrzewamy mleko sojowe. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy kakao, mieszamy i zagotowujemy jeszcze raz.
- Odstawiamy na bok, aby przestygło i w tym czasie miksujemy płatki kukurydziane.
- Do przestudzonego kakao dodajemy tahini, masło orzechowe oraz aromat rumowy i dokładnie mieszamy.
- Do tak powstałej masy wsypujemy mleczko kokosowe i jeszcze raz mieszamy.
- Całość przekładamy do miksera ze sproszkowanymi płatkami kukurydzianymi, miksujemy, aby składniki się połączymy i odkładamy masę do lodówki, aby trochę stężała.
- Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a z masy rumowej formujemy kulki lub prostokąty.
- Z pomocą wykałaczek lub widelców moczymy uformowane trufle w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia.
- Na wierzch możemy położyć kawałek orzecha, migdała lub posypać np. wiórkami kokosowymi.
- Następnie do lodówki, aby stężały.
- Smacznego i na zdrowie!