
Sposób przygotowania:
- 1.Migdały miksujemy do konsystencji średnio zmielonej mąki. W trakcie miksowania dodajemy cukier puder. 1/4 masy wyjmujemy i odkładamy na bok, a do reszty dodajemy olejek migdałowy oraz kilka łyżek wody. Ponownie miksujemy aż masa zacznie się kleić.
- 2.Do reszty zmiksowanych migdałów z cukrem dodajemy odrobinę bardzo intensywnego espresso i zagniatamy aby uzyskać plastyczną masę. Bierzemy około łyżki masy z olejkiem migdałowym formujemy w rękach kółko, na które kładziemy łyżeczkę masy migdałowej z espresso i formujemy kulkę, którą obtaczamy w mielonej kawie.
- 3.Trufle dla uzyskania lepszej konsystencji najlepiej schłodzić przez około godzinę w lodówce.
- 4.W naszym domu są absolutnym hitem do porannej kawy.
- 5.Tak przygotowaną masę marcepanową użyjemy w następnym odcinku do przygotowania rogalików z białym makiem.
- 6.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 300 g blanszowanych migdałów
- 300 g brązowego cukru pudru (może być ksylitol, erytrytol itd.)
- 1 intensywne espresso
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 3-4 łyżki zmielonej czarnej kawy do obtaczania
- Kilka łyżek wody