Udostępnij przepis!

308. “Trufle marcepanowo-kawowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Jak zrobić marcepan w domu?

Przygotowując się do dnia, w którym tradycyjnie jada się rogale świętomarcińskie, opracowaliśmy dziś przepis na marcepana, który obok białego maku jest jednym z podstawowych składników nadzienia.

Jako przedsmak kolejnego przepisu dzielimy się z Wami naszym pomysłem na trufle marcepanowo-kawowe. Kawa oczywiście z ekspresu Jura. Angielskie tłumaczenie od Translalab .

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 308. Trufle marcepanowo kawowe   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

%name 308. Trufle marcepanowo kawowe   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź  również przepis na przepyszne muffinki marchewkowe z cynamonowym lukrem  .

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .

Sposób przygotowania:

  • 1.Migdały miksujemy do konsystencji średnio zmielonej mąki. W trakcie miksowania dodajemy cukier puder. 1/4 masy wyjmujemy i odkładamy na bok, a do reszty dodajemy olejek migdałowy oraz kilka łyżek wody. Ponownie miksujemy aż masa zacznie się kleić.
  • 2.Do reszty zmiksowanych migdałów z cukrem dodajemy odrobinę bardzo intensywnego espresso i zagniatamy aby uzyskać plastyczną masę. Bierzemy około łyżki masy z olejkiem migdałowym formujemy w rękach kółko, na które kładziemy łyżeczkę masy migdałowej z espresso i formujemy kulkę, którą obtaczamy w mielonej kawie.
  • 3.Trufle dla uzyskania lepszej konsystencji najlepiej schłodzić przez około godzinę w lodówce.
  • 4.W naszym domu są absolutnym hitem do porannej kawy.
  • 5.Tak przygotowaną masę marcepanową użyjemy w następnym odcinku do przygotowania rogalików z białym makiem.
  • 6.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 308. “Trufle marcepanowo-kawowe” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 300 g blanszowanych migdałów
  • 300 g brązowego cukru pudru (może być ksylitol, erytrytol itd.)
  • 1 intensywne espresso
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 3-4 łyżki zmielonej czarnej kawy do obtaczania
  • Kilka łyżek wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł