30 minut
2 nieduże słoiczki
Niezbędnik do samosów
Dzisiejszy przepis to klasyk, bez którego naszym zdaniem nie mają po co istnieć samosy z poprzedniego odcinka. Nie oddaliśmy się kulinarnie od Indii, ponieważ nie wyobrażamy sobie tego, by nie podzielić się z Wami przepisem na ten wyjątkowo pyszny, prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny sos. Najlepiej zaopatrzcie się we wszystkie produkty i przekonajcie się sami.
Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube! 
Sprawdź koniecznie nasze przepis na chutney śliwkowy, który również pasuje samosów
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
Składniki:
- 1 szklanka koncentratu pomidorowego
- 50 ml oleju
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka ziaren czarnej gorczycy
- 1 łyżka utartego korzenia imbiru
- 3/4 łyżki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżki mielonych ziaren kuminu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 litra wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozgrzewamy olej na patelni i w tym czasie ucieramy obrany imbir na drobnej tarce. Do rozgrzanego oleju wrzucamy nasiona gorczycy i liście laurowe.
- Gdy nasiona zaczną strzelać dorzucamy wszystkie suche przyprawy, oprócz cukru i soli.
- Chwilę smażymy je cały czas mieszając, a następnie dodajemy na patelnie koncentrat pomidorowy.
- Mieszamy, jeszcze przez chwilę smażymy i dolewamy wodę. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Pod koniec dodajemy cukier, sól i jeszcze kilka minut gotujemy aż sos lekko zgęstnieje, a smaki się połączą.
- Gotowy jeszcze wrzący sos przekładamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy.
- Podajemy z wszelkiego typu kotletami i pasztetami ale najwyborniej smakuje z indyjskimi samosami.
- Smacznego i na zdrowie!