Udostępnij przepis!

416. “Chutney pomidorowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Niezbędnik do samosów

Dzisiejszy przepis to klasyk, bez którego naszym zdaniem nie mają po co istnieć samosy z poprzedniego odcinka. Nie oddaliśmy się kulinarnie od Indii, ponieważ nie wyobrażamy sobie tego, by nie podzielić się z Wami przepisem na ten wyjątkowo pyszny, prosty w przygotowaniu i bardzo aromatyczny sos. Najlepiej zaopatrzcie się we wszystkie produkty i przekonajcie się sami.

Dzielcie się także przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 416. Chutney pomidorowy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

416YT 416. Chutney pomidorowy   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź koniecznie nasze przepis na chutney śliwkowy, który również pasuje samosów

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na gotowanie zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Rozgrzewamy olej na patelni i w tym czasie ucieramy obrany imbir na drobnej tarce. Do rozgrzanego oleju wrzucamy nasiona gorczycy i liście laurowe.
  • 2.Gdy nasiona zaczną strzelać dorzucamy wszystkie suche przyprawy, oprócz cukru i soli.
  • 3.Chwilę smażymy je cały czas mieszając, a następnie dodajemy na patelnie koncentrat pomidorowy.
  • 4.Mieszamy, jeszcze przez chwilę smażymy i dolewamy wodę. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • 5.Pod koniec dodajemy cukier, sól i jeszcze kilka minut gotujemy aż sos lekko zgęstnieje, a smaki się połączą.
  • 6.Gotowy jeszcze wrzący sos przekładamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy.
  • 7.Podajemy z wszelkiego typu kotletami i pasztetami ale najwyborniej smakuje z indyjskimi samosami.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 416. “Chutney pomidorowy” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 1 szklanka koncentratu pomidorowego
  • 50 ml oleju
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren czarnej gorczycy
  • 1 łyżka utartego korzenia imbiru
  • 3/4 łyżki mielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżki mielonych ziaren kuminu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki asafetydy
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 litra wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł