
Sposób przygotowania:
- 1.Rozgrzewamy olej na patelni i w tym czasie ucieramy obrany imbir na drobnej tarce. Do rozgrzanego oleju wrzucamy nasiona gorczycy i liście laurowe.
- 2.Gdy nasiona zaczną strzelać dorzucamy wszystkie suche przyprawy, oprócz cukru i soli.
- 3.Chwilę smażymy je cały czas mieszając, a następnie dodajemy na patelnie koncentrat pomidorowy.
- 4.Mieszamy, jeszcze przez chwilę smażymy i dolewamy wodę. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy całość przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
- 5.Pod koniec dodajemy cukier, sól i jeszcze kilka minut gotujemy aż sos lekko zgęstnieje, a smaki się połączą.
- 6.Gotowy jeszcze wrzący sos przekładamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręcamy.
- 7.Podajemy z wszelkiego typu kotletami i pasztetami ale najwyborniej smakuje z indyjskimi samosami.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 szklanka koncentratu pomidorowego
- 50 ml oleju
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka ziaren czarnej gorczycy
- 1 łyżka utartego korzenia imbiru
- 3/4 łyżki mielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżki mielonych ziaren kuminu
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki asafetydy
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/2 litra wody