392. „Guacamole” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
20 minut
Guacamole – pyszny dodatek nie tylko do nachosów 🙂
Ostatnio podaliśmy Wam przepis na salsę, która świetnie pasuje do kukurydzianych nachosów. Dziś kolejny klasyk, który też pasuje do nich idealnie. Guacamole, bo o tym właśnie mowa, wymaga przede wszystkim dobrego, dojrzałego awokado. Reszta to już kwestia własnej inwencji. Poznajcie dziś naszą wersję. Miłego i smacznego chrupania!
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze nachosy.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki – guacamole::
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
Składniki – dodatki:
- 1 pomidor
- 1 papryczka chilli
- Kilka gałązek kolendry
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Awokado myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestki, obieramy.
- Miąższ rozgniatamy dokładnie widelcem.
- Umytą limonkę ocieramy ze skórki, rolujemy, by rozbić jej miąższ.
- Kroimy i wyciskamy sok z jednej połówki do awokado.
- Dodajemy sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczek i po wierzchu posypujemy skórką z limonki i posiekaną papryczką chilli oraz liśćmi kolendry.
- Polecamy podawanie w kukurydzianymi nachosami, choć równie dobrze smakuje na tostach i naleśnikach.
- Smacznego i na zdrowie!