390. “Nachos” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
40 minut
Chrupiące nachosy 🙂
Dziś postanowiliśmy przygotować dla Was nachos, które idealnie nadają się na pikniki oraz spotkania z przyjaciółmi, a także do pochrupania dla dzieciaków. Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Nadają się do wielu sosów i dipów, które już dla Was przygotowaliśmy, a także do tych, które zaprezentujemy Wam w kolejnych odcinkach.
Dzielcie się przepisem w polskiej i angielskiej wersji przygotowanej przez Translalab.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również nasze krakersy
a także na sosy, z którymi możecie chrupać takie nachosy.
Jeśli nie masz czasu lub ochoty na pieczenie lub gotowanie, zapraszamy do naszego sklepu internetowego .
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Do mąki dosypujemy sól, mieszamy i całość rozdzielamy na dwie miseczki. Do jednej z nich wlewamy wrzątek i szybko mieszamy, aby powstała gorąca i lepka masa. Gdy lekko przestygnie, dodajemy do niej pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto, do którego dodajemy oliwę. Jeszcze raz wyrabiamy, aby ciasto było sprężyste.
- Kładziemy na blacie papier do pieczenia wielkości naszej blachy i rozwałkowujemy na nim ciasto dosyć cieńkie i o prostokątnym kształcie. Jeżeli pod wpływem wałkowania zaczyna pękać, to możemy delikatnie zlepić pęknięcia palcami.
- Rozwałkowane ciasto dzielimy nożem na trójkąty bezpośrednio na papierze, a następnie przesuwamy delikatnie papier na blachę.
- Pieczemy w piekarniku nastawionym na termoobieg, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut.
- Smacznego i na zdrowie!