
Sposób przygotowania:
- 1.Do mąki dosypujemy sól, mieszamy i całość rozdzielamy na dwie miseczki. Do jednej z nich wlewamy wrzątek i szybko mieszamy, aby powstała gorąca i lepka masa. Gdy lekko przestygnie, dodajemy do niej pozostałą mąkę i zagniatamy ciasto, do którego dodajemy oliwę. Jeszcze raz wyrabiamy, aby ciasto było sprężyste.
- 2.Kładziemy na blacie papier do pieczenia wielkości naszej blachy i rozwałkowujemy na nim ciasto dosyć cieńkie i o prostokątnym kształcie. Jeżeli pod wpływem wałkowania zaczyna pękać, to możemy delikatnie zlepić pęknięcia palcami.
- 3.Rozwałkowane ciasto dzielimy nożem na trójkąty bezpośrednio na papierze, a następnie przesuwamy delikatnie papier na blachę.
- 4.Pieczemy w piekarniku nastawionym na termoobieg, rozgrzanym do 200°C, przez 20 minut.
- 5.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki soli