Udostępnij przepis!

371. “Warzywa w tempurze” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Chrupiące warzywa.

Sałatka z wodorostami, którą zaprezentowaliśmy Wam tydzień temu, była tylko wstępem do przyjemności, którą dostarczy Wam dzisiejsza chrupiąca propozycja. Tempura, bo o niej mowa choć większości jednoznacznie kojarzy się z Japonią, to wcale z niej nie pochodzi. Przybyła w XVI wieku z Portugalii wraz z misjonarzami. Jednak tak dobrze się zadomowiła w nowym miejscu, że prawie nikomu na myśl nie przyjdzie, że jest europejska. Naszą bezglutenową i wegańską wersję z warzywami z powodzeniem można podać na stół, przy którym siedzą osoby bez ograniczeń dietetycznych. Sprawdźcie z resztą sami.

Oczywiście odcinek ma tłumaczenie, które przygotowało dla nas Translalab.

Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.

 

Obejrzyj przepis na Youtube! youtube 1 371. Warzywa w tempurze   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

371YT 371. Warzywa w tempurze   bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

 

Sprawdź również przepis na sałatkę z wodorostami oraz zupę miso z brukwią.

Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.

Sposób przygotowania:

  • 1.Mąkę mieszamy z solą oraz siemieniem lnianym, dodajemy wodę i mieszamy ciasto, w razie potrzeby dolewając wody tyle, aby powstało ciasto o konsystencji gęstego naleśnikowego.
  • 2.Odstawiamy je na bok, aby stało się kleiste i w tym czasie rozgrzewamy fryturę oraz przygotowujemy warzywa.
  • 3.Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy na 4-6 podłużnych części.
  • 4.Różyczki kalafiora i brokuła dzielimy na pół.
  • 5.Sprawdzamy czy ciasto ma właściwą konsystencję i w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Jeżeli ma grudki to możemy je zmiksować.
  • 6.Pokrojone warzywa zanurzamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanej frytury partiami i smażymy aż się przyrumienią.
  • 7.Wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręcznikach papierowych, a następnie serwujemy z sosem do maczania powstałym ze zmieszania sosu sojowego i sosu do ryżu.
  • 8.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 371. “Warzywa w tempurze” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki - warzywa:

  • 1 czerwona papryka
  • Kilka różyczek brokuła
  • Kilka różyczek kalafiora

Składniki - ciasto:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • Woda

Składniki - sos:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu do ryżu do sushi

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł