371. „Warzywa w tempurze” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
Chrupiące warzywa.
Sałatka z wodorostami, którą zaprezentowaliśmy Wam tydzień temu, była tylko wstępem do przyjemności, którą dostarczy Wam dzisiejsza chrupiąca propozycja. Tempura, bo o niej mowa choć większości jednoznacznie kojarzy się z Japonią, to wcale z niej nie pochodzi. Przybyła w XVI wieku z Portugalii wraz z misjonarzami. Jednak tak dobrze się zadomowiła w nowym miejscu, że prawie nikomu na myśl nie przyjdzie, że jest europejska. Naszą bezglutenową i wegańską wersję z warzywami z powodzeniem można podać na stół, przy którym siedzą osoby bez ograniczeń dietetycznych. Sprawdźcie z resztą sami.
Oczywiście odcinek ma tłumaczenie, które przygotowało dla nas Translalab.
Pamiętajcie, że od teraz możecie być jeszcze bardziej z nami, a także mieć wpływ na to co będzie działo się w kolejnych odcinkach. Zapraszamy na nasz profil na Patronite, gdzie znajdziecie więcej szczegółów.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdź również przepis na sałatkę z wodorostami oraz zupę miso z brukwią.
Kiedy nie masz czasu gotować, zapraszamy do naszego sklepu internetowego.
- 1 czerwona papryka
- Kilka różyczek brokuła
- Kilka różyczek kalafiora
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- Woda
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu do ryżu do sushi
- Mąkę mieszamy z solą oraz siemieniem lnianym, dodajemy wodę i mieszamy ciasto, w razie potrzeby dolewając wody tyle, aby powstało ciasto o konsystencji gęstego naleśnikowego.
- Odstawiamy je na bok, aby stało się kleiste i w tym czasie rozgrzewamy fryturę oraz przygotowujemy warzywa.
- Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy na 4-6 podłużnych części.
- Różyczki kalafiora i brokuła dzielimy na pół.
- Sprawdzamy czy ciasto ma właściwą konsystencję i w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Jeżeli ma grudki to możemy je zmiksować.
- Pokrojone warzywa zanurzamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanej frytury partiami i smażymy aż się przyrumienią.
- Wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręcznikach papierowych, a następnie serwujemy z sosem do maczania powstałym ze zmieszania sosu sojowego i sosu do ryżu.
- Smacznego i na zdrowie!