
Sposób przygotowania:
- 1.Mąkę mieszamy z solą oraz siemieniem lnianym, dodajemy wodę i mieszamy ciasto, w razie potrzeby dolewając wody tyle, aby powstało ciasto o konsystencji gęstego naleśnikowego.
- 2.Odstawiamy je na bok, aby stało się kleiste i w tym czasie rozgrzewamy fryturę oraz przygotowujemy warzywa.
- 3.Paprykę pozbawiamy nasion i kroimy na 4-6 podłużnych części.
- 4.Różyczki kalafiora i brokuła dzielimy na pół.
- 5.Sprawdzamy czy ciasto ma właściwą konsystencję i w razie potrzeby dodajemy trochę wody. Jeżeli ma grudki to możemy je zmiksować.
- 6.Pokrojone warzywa zanurzamy w cieście i wrzucamy do rozgrzanej frytury partiami i smażymy aż się przyrumienią.
- 7.Wyławiamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręcznikach papierowych, a następnie serwujemy z sosem do maczania powstałym ze zmieszania sosu sojowego i sosu do ryżu.
- 8.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki - warzywa:
- 1 czerwona papryka
- Kilka różyczek brokuła
- Kilka różyczek kalafiora
Składniki - ciasto:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka soli
- Woda
Składniki - sos:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu do ryżu do sushi