370. “Sałatka z wodorostów” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku
2 porcje
20 minut
Sałatka z wodorostów wakame.
Na samym początki roku przygotowaliśmy dla Was coś bardzo prostego i smacznego. Taka sałatka zadowoli miłośników orientalnych smaków i spodoba się tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni ale cenią sobie ciekawe rozwiązania.
Odcinek jest tłumaczony na język angielski przez Translalab, a my dodatkowo zapraszamy Was do odwiedzenia naszego profilu na Patronite i dołączenie do wspólnego tworzenia nowych odcinków.
Obejrzyj przepis na Youtube!
Sprawdźcie także nasz przepis na zupę miso, w której również znajdziecie wodorosty wakame. Polecamy także nasze inne sałatki.
Jeśli nie macie ochoty sami przygotowywać krakersów, gotowe znajdziecie w naszym sklepie internetowym.
Składniki:
- 2 garści suchych wodorostów wakame
- 1/4 owocu granatu
- 2 łyżki pokrojonych plasterków marynowanego imbiru
- 2 łyżeczki nasion sezamu
- 1 łyżka sosu do zaprawiania ryżu do sushi
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 szklanki wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Wodorosty zalewamy w misce wodą i odstawiamy na bok, aby zmiękły.
- Granata rozkrajamy i wyłuskujemy z niego pestki. Na taką ilość sałatki wystarczy 1/4 owocu.
- Na rozgrzanej, suchej patelni podprażamy nasiona sezamu, aż się przyrumienią a marynowany imbir kroimy na mniejsze kawałki.
- Gdy wodorosty powiększą swoją objętość i zmiękną odcedzamy je z wody i dobrze odciskamy, a następnie zalewamy sosem do ryżu i olejem sezamowym i mieszamy.
- Dorzucamy pestki granatu oraz imbir.
- Całość jeszcze raz mieszamy, rozkładamy do miseczek i posypujemy nasionami sezamu.
- Smacznego i na zdrowie!