Udostępnij przepis!

370. “Sałatka z wodorostów” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku

Sałatka z wodorostów wakame.

Na samym początki roku przygotowaliśmy dla Was coś bardzo prostego i smacznego. Taka sałatka zadowoli miłośników orientalnych smaków i spodoba się tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni ale cenią sobie ciekawe rozwiązania.

Odcinek jest tłumaczony na język angielski przez Translalab, a my dodatkowo zapraszamy Was do odwiedzenia naszego profilu na Patronite i dołączenie do wspólnego tworzenia nowych odcinków.

 

Obejrzyj przepis na Youtube!

 

Sprawdźcie także nasz przepis na zupę miso, w której również znajdziecie wodorosty wakame. Polecamy także nasze inne sałatki.

Jeśli nie macie ochoty sami przygotowywać krakersów, gotowe znajdziecie w naszym sklepie internetowym.

Sposób przygotowania:

  • 1.Wodorosty zalewamy w misce wodą i odstawiamy na bok, aby zmiękły.
  • 2.Granata rozkrajamy i wyłuskujemy z niego pestki. Na taką ilość sałatki wystarczy 1/4 owocu.
  • 3.Na rozgrzanej, suchej patelni podprażamy nasiona sezamu, aż się przyrumienią a marynowany imbir kroimy na mniejsze kawałki.
  • 4.Gdy wodorosty powiększą swoją objętość i zmiękną odcedzamy je z wody i dobrze odciskamy, a następnie zalewamy sosem do ryżu i olejem sezamowym i mieszamy.
  • 5.Dorzucamy pestki granatu oraz imbir.
  • 6.Całość jeszcze raz mieszamy, rozkładamy do miseczek i posypujemy nasionami sezamu.
  • 7.Smacznego i na zdrowie!

Recenzje przepisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz i ocenę

Jakbyś ocenił/a 370. “Sałatka z wodorostów” – bezglutenowa kuchnia wegańska | Atelier Smaku?
Click to rate

Składniki:

  • 2 garści suchych wodorostów wakame
  • 1/4 owocu granatu
  • 2 łyżki pokrojonych plasterków marynowanego imbiru
  • 2 łyżeczki nasion sezamu
  • 1 łyżka sosu do zaprawiania ryżu do sushi
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 szklanki wody

Dostępne formy dostawy:

  • Odbiór osobisty: 0,00 zł
  • Przesyłka kurierska:
    • DPD - 18,92 zł
    • InPost kurier - 16,94 zł
    • POCZTEX24 - 17,42 zł