
Sposób przygotowania:
- 1.Wodorosty zalewamy w misce wodą i odstawiamy na bok, aby zmiękły.
- 2.Granata rozkrajamy i wyłuskujemy z niego pestki. Na taką ilość sałatki wystarczy 1/4 owocu.
- 3.Na rozgrzanej, suchej patelni podprażamy nasiona sezamu, aż się przyrumienią a marynowany imbir kroimy na mniejsze kawałki.
- 4.Gdy wodorosty powiększą swoją objętość i zmiękną odcedzamy je z wody i dobrze odciskamy, a następnie zalewamy sosem do ryżu i olejem sezamowym i mieszamy.
- 5.Dorzucamy pestki granatu oraz imbir.
- 6.Całość jeszcze raz mieszamy, rozkładamy do miseczek i posypujemy nasionami sezamu.
- 7.Smacznego i na zdrowie!
Recenzje przepisu
Brak komentarzy
Składniki:
- 2 garści suchych wodorostów wakame
- 1/4 owocu granatu
- 2 łyżki pokrojonych plasterków marynowanego imbiru
- 2 łyżeczki nasion sezamu
- 1 łyżka sosu do zaprawiania ryżu do sushi
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 szklanki wody